Diplomat Jiří Šedivý povede Evropskou obrannou agenturu EDA

Jiří Šedivý

Jiří Šedivý Zdroj: E15 Anna Vackova

Jiří Šedivý
2
Fotogalerie

Bývalý český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý bude šéfem Evropské obranné agentury. Informoval o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček. Do prestižní funkce českého diplomata zvolily členské země Evropské unie. Šedivý v čele agentury nahradí Španěla Jorgeho Domecqa, který po pěti letech skončil v lednu.

Šedivý povede EDA jako první zástupce postkomunistických zemí. Ke zvolení potřeboval hlasy kvalifikované většiny unijních ministrů obrany, kteří rozhodli na dnešním neformálním zasedání v chorvatské metropoli Záhřebu.

Finálovým protikandidátem šestapadesátiletého diplomata byl dosavadní italský velitel unijní námořní operace Sophia Enrico Credendino. Podle informací ČTK Šedivého kandidaturu v únoru podpořil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, což pomohlo přesvědčit některé země.

Někdejší ministr obrany povede mezivládní orgán, jenž má na starosti rozvíjení armádní obranné spolupráce unijních zemí. EDA funguje od roku 2005 a sdružuje všechny členské země EU vyjma Dánska. Zabývá se například projekty v rámci trvalé vojenské spolupráce PESCO. Agentura samotná má zhruba 140 zaměstnanců, slouží však jako platforma pro debaty několika tisíc vojenských expertů z členských zemí.