Disney chystá vlastní metaversum. Belgie zavádí čtyřdenní pracovní týden

Společnost The Walt Disney Company chystá vlastní metaversum. Přípravou strategie byl pověřen nový šéf Mike White.

Společnost The Walt Disney Company chystá vlastní metaversum. Přípravou strategie byl pověřen nový šéf Mike White. Zdroj: e15.cz

Soudní dvůr EU dnes rozhodne o žalobě Polska a Maďarska na Evropskou komisi a Evropský parlament, kvůli spojování právního státu a peněz.
Vláda belgického premiéra Alexandera De Crooa schválila reformu pracovního trhu. Belgičanům bude nově umožněno pracovat jen čtyři dny v týdnu.
Katastrofický scénář na Ukrajině se zatím nenaplňuje. Rusko naopak včera začalo stahovat svá vojska od společné hranice.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Soud EU rozhodne o žalobě Polska a Maďarska

Soudní dvůr Evropské unie ve středu rozhodne zásadní spor o to, zda může Evropská komise zabavit část evropských dotací zemím, které porušují principy právního státu. Soud vynese verdikt v otázce žaloby Polska a Maďarska na komisi a Evropský parlament, které chtějí vůči oběma státům zmiňované pravidlo uplatnit. Poradce soudu už v prosinci navrhl žalobu zamítnout a soud k jeho názorům často přihlíží, nejsou však pro něj závazné. Varšava a Budapešť jsou dlouhá léta obviňovány, že porušují evropské hodnoty, jako je nezávislost justice či médií. Za to jim hrozí odebrání miliard eur z unijní kasy. 

Belgie reformuje pracovní trh

Belgická vláda v úterý schválila rozsáhlé reformy tamního pracovního trhu. Kabinet premiéra Alexandera De Crooa chce umožnit Belgičanům pracovat jen čtyři dny v týdnu při stejné mzdě a stejném objemu práce. Tamní zaměstnanci také získají právo na odpojení. Jejich zaměstnavatel je nebude smět obtěžovat s pracovními záležitostmi po skončení pracovní doby. Takzvaní gig pracovníci, které nejčastěji využívají internetové platformy typu Uber, mají dostat větší právní ochranu, a naopak klasičtí zaměstnanci na plný úvazek větší flexibilitu. Změna se má týkat soukromého i veřejného sektoru. Možnost čtyřdenního pracovního týdne je už nyní legální například v Dánsku a na Islandu.      

Z trhů a burz 

Cenné papíry díky zmírnění ukrajinské krize zdražily

Americké akcie v úterý posílily. Pomohlo jim zejména mírné uklidnění situace na rusko-ukrajinské hranici. Dařilo se hlavně technologiím. Index S&P 500 vyrostl o 1,58 procenta. Dow Jones přidal 1,22 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 2,53 procenta. Stejně reagovaly také trhy v západní Evropě. Panevropský benchmark STOXX Europe 600 stoupl o 1,43 procenta. Německý DAX se zvýšil o 1,98 procenta. Francouzský CAC 40 si připsal 1,86 procenta. Nizozemský AEX se zvedl o 0,98 procenta a britský FTSE 100 uzavřel v zisku 1,03 procenta.     

Disneyho novým šéfem pro metaversum je White 

Do budování vlastního metaversa se vedle Facebooku či Microsoftu chystá pustit také americký zábavní konglomerát The Walt Disney Company. Dohlížet na tyto aktivity bude Mike White, dlouholetý manažer společnosti, jenž byl nově jmenován do čela oddělení, které má strategii ohledně digitálního multivesmíru na starosti. „Týmy napříč společností objevují možnosti této nové oblasti a byl jsem unešen tím, co jsem viděl,“ uvedl výkonný ředitel konglomerátu Bob Chapek. Více detailů o svých plánech firma zatím neprozradila.  

Tweet dne

„Kyjev je v klidu. Národní měna stabilní. Restaurace a supermarkety plné. Absence diplomatů je kompenzována nadbytkem novinářů. Děkuji, lidi, že jste tady! Doufám, že vaše titulky nebudou tak drastické, jak se předpovídá.“ 

Bývalý ukrajinský diplomat Olexander Scherba shrnuje aktuální atmosféru v Kyjevě. Rusko včera oznámilo, že stahuje část svých vojsk od ukrajinských hranic zpátky do kasáren. Že se Moskva chystá podniknout invazi během tohoto týdne dnes odmítl i ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov. Americký prezident Joe Biden přesto trvá na tom, že ruský útok na Ukrajinu je stále „jednou z velmi reálných možností“. 

Stane se dnes

  • Začíná dvoudenní schůzka ministrů obrany NATO. Řešit budou mimo jiné současnou bezpečnostní situaci v Evropě. 
  • Celý svět bude dál sledovat vývoj situace na Ukrajině. Některá americká média dříve označovala středu jako možný den zahájení invaze. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naopak na dnešek vyhlásil den jednoty. 
  • Brusel zveřejní data o vývoji průmyslové výroby v Evropské unii za prosinec.