DIW: Imigranti zvýší německý růst o čtvrtinu procentního bodu

Syrská rodina na cestě do Německa

Syrská rodina na cestě do Německa Zdroj: ctk/ap

Růst německé ekonomiky bude pravděpodobně v příštím roce o 0,25 procentního bodu vyšší, než by byl bez přílivu migrantů. Uvedl to berlínský hospodářský institut DIW.

Německá vláda čeká letos 800 tisíc nových migrantů. Mnoho z nich láká štědrý sociální systém a relativně liberální azylové zákony, které největší a nejbohatší evropská ekonomika nabízí.

Ekonom DIW Ferdinand Fichtner řekl agentuře Reuters, že dodatečný růst bude pocházet z vyšších veřejných výdajů, protože vláda financuje ubytování, vzdělání a integraci přistěhovalců. Poroste tak vládní spotřeba, která je jednou z částí hrubého domácího produktu.

Čtěte komentář Pavla Párala:

Zvýší se zřejmě i soukromá spotřeba, protože uprchlíci budou nejspíš utrácet velkou část finanční pomoci, kterou získají pro svoji osobní potřebu, dodal Fichtner. V každém případě ekonomické oživení díky přílivu migrantů bude mít vliv na HDP primárně až v příštím roce.

DIW podle svého posledního dohadu očekává, že německá ekonomika letos navzdory oslabení trhů jako Čína, Brazílie a Rusko vzroste o 1,8 procenta. Příští rok má tempo růstu mírně zrychlit na 1,9 procenta.