Do Donbasu dorazil další humanitární konvoj

ilustrační foto,  Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014)

ilustrační foto, Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014) Zdroj: CTK

Do oblastí kontrolovaných proruskými separatisty na východě Ukrajiny dorazil z Ruska další konvoj nákladních aut s humanitární pomocí. Oznámila to agentura TASS, podle níž zhruba 80 vozidel přivezlo 700 tun nákladu. Kyjev ale Moskvu podezírá, že touto cestou může také posílat vojenský materiál povstalcům.

Kolona vozidel překročila rusko-ukrajinské hranice časně ráno a rozdělila se na dvě stejné části. Jedna pak dopoledne dorazila do Doněcka a druhá do Luhanska, což jsou hlavní bašty povstalců na územích, která ovládají v Doněcké a v Luhanské oblasti.

Náklad podle agentury TASS tvoří kromě potravin hlavně hnojiva a osiva pro jarní zemědělské práce a také stavební materiál pro opravu poškozených budov. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace tvrdí, že dnešní konvoj mimořádně připravilo během pouhých 24 hodin.

Z Ruska přibyly na Donbas už dvě desítky takovýchto humanitárních výprav. Předchozí přijela v pátek. Kyjev ale poukazuje na to, že ukrajinské úřady náklad nemají možnost kontrolovat, a tvrdí, že transporty jsou zástěrkou pro poskytování vojenské pomoci rebelům. Moskva nařčení odmítá a tvrdí, že jde čistě o pomoc pro obyvatelstvo sužované konfliktem.