Do Estonska a Polska zamíří pod vlajkami NATO dalších 650 Britů

Britští vojáci během cvičení jednotek NATO v Polsku

Britští vojáci během cvičení jednotek NATO v Polsku Zdroj: Ministerstvo obrany Velke Britanie

Na 150 britských vojáků odjede do Polska a dalších 500 do Estonska v rámci nového rozmístění sil NATO, jehož cílem je reagovat na obavy některých východoevropských zemí z Ruska. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na britského ministra obrany Michaela Fallona.

Vyslání britských jednotek je částí příslibu aliance, že v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 vyšle čtyři nové vojenské prapory na své východní křídlo. „To má odradit Rusko od jakékoli další agrese,“ vysvětlil podle BBC Fallon. Východoevropské země NATO podle britského ministra „cítí obrovský tlak ze strany Ruska, které provádí velké manévry u hranic a přelety nad jejich vzdušným prostorem“. Kromě Polska a Estonska se podobné obavy týkají ještě Litvy a Lotyšska.

Ve zmíněných čtyřech státech budou od začátku roku 2017 rozmístěny mezinárodní prapory, kterým budou velet Británie, Spojené státy, Německo a Kanada, dodala BBC. Fallon se vyjádřil krátce před zahájením dvoudenního summitu NATO ve Varšavě, kde by se složení a rozmístění sil aliance na jejím východním křídle mělo upřesnit.