Do francouzské kavárny už jen s covid pasem. Paříž schválila kontroverzní zákon

Do kavárny či restaurace ve Francii si od srpna zajdete už jen s covidovým pasem. Rozhodli o tom v pondělí francouzští zákonodárci. Zároveň nařídili povinné očkování pro veškerý zdravotnický personál.

Do kavárny či restaurace ve Francii si od srpna zajdete už jen s covidovým pasem. Rozhodli o tom v pondělí francouzští zákonodárci. Zároveň nařídili povinné očkování pro veškerý zdravotnický personál. Zdroj: Blesk

Šéf CDU a hlavní favorit na příštího německého kancléře Armin Laschet se omluvil za své nevhodné chování. Kamery jej zachytily, jak se směje během návštěvy města, které poničily nedávné povodně.
Omluvit se musela i Annalena Baerbocková z německé strany Zelených. V nedělním rozhovoru použila rasistický výraz.
Automobilka Tesla oznámila své čtvrtletí hospodářské výsledky. Její profit poprvé překonal miliardu dolarů. Doručila také rekordní množství vozů.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Povinné očkování pro francouzské zdravotníky

Francouzští zákonodárci v pondělí odsouhlasili kontroverzní nařízení, na jehož základě bude vstup do tamních barů, kaváren a restaurací od srpna umožněn pouze držitelům takzvaných covidových pasů. Tedy oficiálního dokladu, který prokazuje, že jeho vlastník byl naočkován či v posledních 48 hodinách negativně testován na koronavirus. Tyto pasy jsou ve Francii už od minulého týdne vyžadovány také pro návštěvu kulturních zařízení. Francouzská vláda zároveň uzákonila povinné očkování proti covidu pro všechny zdravotnické pracovníky. Proti rozhodnutí poslanců včera v Paříži demonstrovaly tisíce lidí a došlo i na střety s bezpečnostními složkami.        

Omluva německých politiků

Dva přední kandidáti na příštího německého kancléře, šéf Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet a Annalena Baerbocková ze strany Zelených, se v pondělí omluvili za své nevhodné chování z předchozích dnů. Laschet o víkendu pobouřil sociální sítě, když ho kamery zachytily, jak se směje během návštěvy německého města Erftstadt, poničeného nedávnými povodněmi. Baerbocková zase v nedělním rozhovoru použila rasistický výraz. Oba politici vyjádřili nad svými přešlapy lítost. Do parlamentních voleb v Německu zbývají už jen dva měsíce, a kandidáti jsou proto pod čím dál tím větším tlakem veřejnosti a médií.       

Z trhů a burz 

Americké akcie zdražily, evropské uzavřely smíšeně

Akciové trhy v USA zahájily tento týden růstem. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně posílily o 0,24 procenta. Technologický Nasdaq Composite přidal 0,03 procenta. Ve výrazném zdražování pokračovaly nejsledovanější kryptoměny. Bitcoin si připsal devět procent a jeho hodnota přeskočila 37 tisíc dolarů. Mírně vzrostla i cena ropy. Západoevropské burzy se v pondělí na směru neshodly. Francouzský benchmark CAC 40 zpevnil o 0,15 procenta. Naopak německý DAX o 0,32 procenta klesl. Ve ztrátě zakončil i britský FTSE 100 (−0,03 procenta) a panevropský STOXX Europe 600 (−0,08 procenta).   

Nedostatek čipů Teslu nezastavil

Americká automobilka Tesla oznámila v noci na dnešek výsledky svého hospodaření za letošní druhé čtvrtletí. Její tržby za dané období dosáhly dvanácti miliard dolarů čili 261 miliard korun. To je o šest miliard dolarů více než před rokem. Zisk společnosti poprvé prolomil hranici jedné miliardy dolarů. Výrobce elektromobilů zároveň doručil zákazníkům rekordní počet vozů. Bylo jich přes 200 tisíc. Firma vedená známým miliardářem Elonem Muskem si tak zjevně poradila s globálním nedostatkem čipů a narušenými dodavatelskými řetězci lépe než konkurence. Akcie Tesly v úterý ráno vykazovaly více než dvouprocentní růst.    

Tweet dne

Čeští reprezentanti včera vybojovali první medaile na olympijských hrách v Tokiu. Uspěli kanoista Lukáš Rohan a šermíř Alexander Choupenitch. Přidá se někdo dnes?  

Stane se dnes

  • Mezinárodní měnový fond zveřejní aktualizaci jarního výhledu světové ekonomiky.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron je na oficiální návštěvě Francouzské Polynésie.
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky oznámí velké technologické společnosti Apple, Microsoft a majitel Googlu Alphabet. 
  • Bude zahájeno dvoudenní zasedání americké centrální banky, které rozhodne o měnové politice USA.