Do Kyjeva nečekaně dorazil ruský vyjednávač, obsah jednání zůstává neznámý

Ukrajinská armáda na Donbasu

Ukrajinská armáda na Donbasu Zdroj: CTK

Do Kyjeva nečekaně přiletěl ruský vládní letoun, na jehož palubě byl hlavní ruský vyjednávač na rozhovorech o donbaské krizi Boris Gryzlov. Důvody jeho mise Kreml neoznámil. Letadlo si muselo vyjednat zvláštní povolení, protože v rámci protiruských sankcí Ukrajina loni v listopadu veškeré lety ruských letounů zakázala.

Gryzlov je vedoucím ruské delegace na jednání takzvané kontaktní skupiny, jejíž příští schůzka se uskuteční ve středu v běloruské metropoli Minsku. Skupina má jednat o cestách k posílení klidu zbraní v Donbasu a diskutovat o termínu a regulích mimořádných místních voleb na povstaleckém území.

Gryzlovova mise vzbudila na Ukrajině nemalou pozornost, ale z jeho jednání v Kyjevě zatím nejsou žádné zprávy. Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval Gryzlova do funkce svého hlavního vyjednávače v kontaktní skupině koncem prosince.

Zatímco v minulosti tento post zastávali pracovníci ruského ministerstva zahraničí, Gryzlov patří k nejužšímu politickému okruhu Putinových spolupracovníků. Je stálým členem Bezpečnostní rady, která rozhoduje o zásadní orientaci ruské branné a bezpečnostní politiky. V letech 2003-11 zastával jednu z nejvyšších ústavních funkcí v Rusku, když stál v čele Státní dumy, dolní komory ruského federálního parlamentu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v projevu v západoukrajinském Ternopilu obvinil Moskvu ze sabotáže minské mírové dohody. Prohlásil, že bude prosazovat, aby veškeré závazky vyplývající z mírových ujednání byly doplněny konkrétními daty splnění. Právě tomu má být podle Porošenka věnováno středeční jednání kontaktní skupiny.