Do roka se rozhodne, zda je Evropa stále jednotná, soudí Matteo Salvini

Matteo Salvini

Matteo Salvini Zdroj: profimedia.cz

Matteo Salvini
Matteo Salvini
Matteo Salvini
4
Fotogalerie

Do roka se rozhodne, zda je Evropa stále jednotná, anebo nikoli, soudí italský ministr vnitra Matteo Salvini. Klíčové podle něj budou volby do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok v květnu, a vyjednávání o budoucím rozpočtu Evropské unie, uvedl v rozhovoru pro magazín Der Spiegel.

Salvini dále řekl, že Itálie už nemůže přijmout více žadatelů o azyl. "Už nemůžeme přijmout ani jednoho, ba právě naopak - rádi bychom jich pár předali," zhodnotil předseda protiimigrační Ligy možnost, že by Německo začalo z hranic vracet běžence.

Salvini si uvědomuje, že by to mohlo vést k pádu kabinetu Merkelové, ale dodal, že si nic takového nepřeje, "třebaže jsme si velmi vzdálení, a to nejen v otázce migrace".

Zkoušce německou velkou koalici konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) vystavil spor mezi sesterskými stranami CDU a CSU v otázce migrace. Zatímco ministr vnitra a šéf CSU Horst Seehofer požaduje, aby Německo ze svých hranic začalo vracet běžence, kteří už v jiné zemi Evropské unie požádali o azyl, Merkelová to s odkazem na evropské právo odmítá.

Italský ministr vnitra v rozhovoru dále uvedl, že Francie by měla Itálii přestat "poučovat". K slovní přestřelce mezi Francií a Itálií došlo poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron ostře kritizoval rozhodnutí Říma nevpouštět do svých přístavů lodě zahraničních nevládních organizací s migranty.

"Neodpovídá našemu stylu podepisovat návrhy sepsané v jiných zemích a rozeslané e-mailem," komentoval Salvini společný rozpočet eurozóny, na němž se v úterý dohodla německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) s francouzským prezidentem.