Eurokomisař Oettinger: EU by měla svým členům spolufinancovat péči o migranty

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger

Evropská unie by měla členským zemím, které jsou nejvíce postižené migrací, hradit část nákladů na zvládání péče o migranty. Na setkání ministrů financí EU v Lucemburku to řekl eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. Od nedělního minisummitu v Bruselu očekává pokrok na cestě ke společnému evropskému řešení otázky migrace. Na rozdíl od Německa, Rakouska či některých jihoevropských zemí se Česko a zbylé země visegrádské čtyřky (Maďarsko, Polsko, Slovensko) rozhodly, že se této schůzky nezúčastní.

"Myslím, že celá Evropa musí těm, kteří jsou především postižení (migrací), Řecku, Maltě, Itálii, Kypru, Bulharsku, Španělsku, prokázat solidaritu a ulehčit jim v jejich úkolech a uhradit zčásti jejich náklady a práci," řekl Oettinger novinářům v Lucemburku.

V rozhovoru poskytnutém německému listu Handelsblatt eurokomisař uvedl, že si od nedělního minisummitu v Bruselu slibuje pokrok na cestě k summitu šéfů a vlád EU. Ten se bude konat příští týden ve čtvrtek a v pátek. Podle Oettingera je třeba dosáhnout sblížení na cestě k evropské jednotě. Nedělního jednání se podle dosavadních informací zúčastní Německo, Rakousko, Itálie, Francie, Řecko, Bulharsko, Španělsko, Malta, Belgie, Dánsko a Nizozemsko.

Premiéři zemí visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) po čtvrtečním summitu v Budapešti oznámili, že na nedělní schůzku v Bruselu nepojedou. Český premiér Andrej Babiš uvedl, že není důvod se setkání účastnit, neboť se příští týden bude konat summit EU, na kterém se bude o migraci jednat. "Takže není důvod jít na (nedělní) summit, který pravděpodobně chce přijmout závěry, se kterými my nesouhlasíme," řekl ve čtvrtek premiér.

Pochybnosti v minulých dnech panovaly o tom, které země byly na nedělní schůzku pozvány. Podle zdroje ČTK bylo pozvání ústně tlumočeno všem členským zemím Evropské unie na zvláštním briefingu; písemnou pozvánku však země dostávají až poté, co o ni vysloví zájem. "V návaznosti na včerejší (čtvrteční) jednání V4 a v solidaritě s ostatními premiéry těchto zemí ČR tento zájem vyslovovat neplánuje," řekl zdroj ČTK.