Do roku 2030 budou dvě třetiny lidí žít ve městech, předpovídá OSN

Sao Paulo, Brazílie

Sao Paulo, Brazílie Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Fernando Stankuns via Flickr

Dvě třetiny lidstva budou do roku 2030 žít ve městech, městská populace rozvojových zemí se zdvojnásobí a plocha měst se ztrojnásobí. Vyplývá to z demografické zprávy OSN. Za 15 let bude ve městech podle zprávy soustředěno 80 procent globálního hrubého domácího produktu.

Od poslední podobné zprávy vydané v polovině 90. let se největší expanze měst soustředila do rozvojových států. V roce 1995 bylo ve světě 22 měst s obyvatelstvem mezi pěti a deseti miliony a 14 megapolisů s více než deseti miliony lidí. Do loňského roku se jejich počet zdvojnásobil a většina z nich je v rozvojovém světě.

Obří města ale nepatří k těm nejrychleji rostoucím, uvádí zpráva. Nejrychleji rostou menší města s méně než milionem obyvatel, v nichž dnes žije 59 procent městské populace. V Africe je to dokonce 62 procent obyvatel.

Studie byla vypracována pro říjnovou konferenci OSN, která se sejde v ekvádorském Quitu. Podle jejích organizátorů, na které se odvolává agentura AP, by se lidstvo mělo zaměřit na urbanistiku a plánování rozvoje měst, na městské služby a na snížení rozdílu mezi chudými a bohatými obyvateli měst.