Doba levných letenek je pryč, varuje šéf Ryanairu. Disney+ zdraží

Šéf Ryanairu předpovídá zdražení letenek.

Šéf Ryanairu předpovídá zdražení letenek. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 223. den roku, svátek má Zuzana, v tento den v roce 1882 měla první telefonní síť 11 účastníků, v prosinci již 30 účastníků. Personál dostal pokyn, aby se ohlašoval zvoláním „Ha-hej!“ („Haló“ se ujalo až později).

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅Éra levných letenek je pryč, tvrdí šéf Ryanairu

Kvůli cenám pohonných hmot a ostatním rostoucím nákladům v dalších letech znatelně vzroste i cena letenek. Michael O’Leary, šéf irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair, to řekl BBC. Podle něj by se během příštích pěti let měla průměrná cena letenek zvednout z loňského průměru 40 liber (zhruba 1100 korun) na 50 liber (1400). Navzdory tomu ovšem O’Leary zůstává optimistický. „Myslíme si, že lidé budou i nadále létat často,“ řekl. 

✅Disney+ zdraží 

Navzdory tomu, že se Disney+ nepotýká s poklesem počtu předplatitelů jako konkurenční Netflix, tak také mění svůj obchodní model. Při ohlašování čtvrtletních výsledků šéf společnosti Bob Chapek oznámil, že cena předplatného v USA vzroste z osmi dolarů na jedenáct. Streamovací platforma také spustí možnost předplatného na bázi reklamy. Disney+ v uplynulém kvartále přidalo osm milionů nových předplatitelů, celkově za tutu streamovací službu platí na celém světě 152 milionů lidí. 

✅60 zemí se potýká s nedostatkem potravin

Server Politico získal interní e-mail z Organizace spojených národů, podle kterého má řada zemí v důsledku války na Ukrajině problém s importem potravin. Jedná se například o Kolumbii, Čad, Ekvádor, Kongo nebo Irák. Podle neveřejného reportu je před bankrotem až dvanáct zemí.

✅Akcie stoupaly 

Americké akcie včera výrazně posílily po zprávě o červencovém poklesu inflace ve Spojených státech. Ta podpořila očekávání, že americká centrální banka bude zvyšovat úrokové sazby méně razantně, než se původně předpokládalo. Dow Jonesův index si dnes připsal 1,63 procenta a uzavřel na 33 309,51 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,13 procenta na 4210,24 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 2,89 procenta na 12 854,80 bodu.

✅Stane se dnes 

  • Britský meteorologický úřad Met Office vyhlásil pro některé části Anglie a Walesu výstrahu kvůli extrémním vedrům.
  • Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zveřejní pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu s ropou.
  • Tchajwanská armáda na dnešek ohlásila cvičení proti vylodění, jehož součástí bude i ostrá střelba.
  • Kvartální výsledky zveřejní společnosti Siemens a Rivian.