Dohoda o irském pomezí se blíží. Mezi Británií a EU nemusí být tvrdá hranice

Brexit

Brexit Zdroj: ČTK

Británie se v jednáních o brexitu blíží dohodě s Evropskou unií o režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Zástupci Londýna tento týden předložili návrhy, které mají zabránit vzniku "tvrdé hranice" mezi Severním Irskem a Irskem, informoval dnes britský deník The Times. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové k tomu později řekl, že Británie s unií zatím stále jedná.

EU jmenovala budoucí režim na irské hranici jako jedno ze tří hlavních témat, u nichž musí být v současné fázi rozhovorů o vystoupení Británie z EU dosaženo nejpozději do poloviny prosince pokroku, pokud mají jednání postoupit do fáze jednání o uspořádání budoucích obchodních a dalších vztahů mezi blokem a Británií.

Vrcholní představitelé EU se rovněž v lednu chystají navrhnout dohodu o dvouletém přechodném pobrexitovém období, píší londýnské Timesy s odvoláním na unijní zdroje. Unie podle listu chce na prosincovém summitu EU přislíbit urychlení dojednávání přechodné dohody, která má zachovat stávající vztahy EU s Británií.

Další otázkou projednávanou v nynějších jednáních o "rozvodu" je finanční vyrovnání, kde se podle informací médií a vyjádření diplomatů z posledních dní patrně také rýsuje dohoda. Třetím tématem jsou práva občanů EU v Británii a Britů v EU po brexitu.

Pokud jde o "účet za rozvod", měla by Británie unii podle úterních informací deníků The Daily Telegraph a Financial Times zaplatit mezi 45 a 55 miliardami eur (1,1 bilionu korun až 1,4 bilionu korun).