Dolaroví miliardáři vlastní nejvíce v historii

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Celková hodnota majetku dolarových miliardářů se v loňském roce zvýšila o 19 procent na rekordních 8,9 bilionu dolarů (přes 200 bilionů korun). Vyplývá to ze studie poradenské společnosti PwC a švýcarské banky UBS. Počet dolarových miliardářů loni v celém světě stoupl o devět procent na 2158 osob. V České republice jich bylo stejně jako v předchozím roce šest. Jmění miliardářů v ČR dosáhlo 30,1 miliardy dolarů, což je o 28 procent více než v roce 2016.

"Většina miliardářů v Česku se rekrutuje z řad úspěšných podnikatelů, a to je obecně pro tuzemskou ekonomiku dobrá zpráva," uvedl k výsledkům studie Petr Kříž ze společnosti PwC ČR. "Úspěšný vývoj české ekonomiky byl v posledních letech tím hlavním faktorem růstu majetku i počtu těchto osob," dodal.

Tisková zpráva o studii neobsahuje informace o jednotlivých miliardářích. Podle nedávno zveřejněného žebříčku časopisu Forbes je nicméně nejbohatším Čechem majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 310 miliard korun. Druhý je premiér a předseda ANO Andrej Babiš, za kterým následují vlastník skupiny KKCG Karel Komárek, realitní magnát Radovan Vítek, majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský a finančník Pavel Tykač .

Výrazný nárůst počtu miliardářů i jejich majetku loni zaznamenala Čína. Počet čínských miliardářů se zvýšil na 373 z 318 v předloňském roce a hodnota jejich jmění stoupla o 39 procent na 1,12 bilionu dolarů.

"Čínští miliardáři v posledním desetiletí vytvořili některé z největších a nejúspěšnějších firem na světě," uvedl Josef Stadler ze společnosti UBS. "To je však pouze začátek. Velká čínská populace, technologické inovace a růst produktivity spolu s vládní podporu poskytují jednotlivcům bezprecedentní příležitosti nejen k budování podniků, ale také ke zlepšování životů lidí," dodal.