Pět nejbohatších klanů: kde si dokážou udržet peníze v rodině

ilustrační

ilustrační Zdroj: profimedia.cz

Walmart
Tyčinky Mars a Snickers
Anheuser-Busch InBev
Anheuser-Busch InBev
Hermes
7
Fotogalerie

Ovládají 1,1 bilionu dolarů (přes 22 bilionů korun), čímž vytváří elitní skupinu nejbohatších rodin světa. Jelikož jsou lídři tradičních žebříčků velmi dobře známí, agentura Bloomberg proto sestavila žebříček těch boháčů, jejichž majetek je dlouhodobějšího charakteru a dědí se z generaci na generaci.

Žebříček proto nezahrnuje první generace boháčů a také ty majetné, jenž přišli k majetku díky tomu, že byli jedinými dědici. Ze sestavy byli také vyloučeni magnáti, kteří profitují primárně ze státních peněz. Také proto v žebříčku nenalezneme Jeffa Bezose, Billa Gatese nebo Marka Zuckerberga, nejbohatší jednotlivce současného světa.

Které společnosti tedy náleží rodinným klanům, jenž generaci co generaci stabilně kralují byznysu? Bloomberg sestavil žebříček 25 nejbohatších rodin, tohle jsou příběhy prvních pěti:

1. místo: Walmart, zakladatel: Sam Walton, majetek: 151,5 miliard dolarů, původ: Arkansas WalmartWalmart|profimedia.cz

Podle příjmů největší světový maloobchod ročně prodá zboží v hodnotě pět set miliard dolarů skrze rozsáhlou síť dvanácti tisíc obchodů po celém světě. Počátek slavné éry začal s koncem druhé světové války v roce 1945. Tehdy Sam Walton koupil první obchod. V roce 1992 zemřel, na pozici šéfa společnosti ho vystřídal nejstarší syn Rob.

2. místo: Koch Industries, zakladatel: Fred Koch, majetek: 98,7 miliard dolarů, původ: Kansas Koch IndustriesKoch Industries|profimedia

Ještě o pět let starší než Walmart je Koch Industries, americký soukromý konglomerát energetických společností, jehož pobočky dnes naleznete kromě USA i v šedesáti jiných zemích. Firmu založil Fred Koch, o jeho dědictví se ale rozhořel spor mezi čtveřicí synů. Zatímco Frederick a William se rozhodli rodinný byznys opustit, Charles a David budovali značku dále. Ta se dnes pyšní ročními příjmy okolo sta miliard dolarů. Druhého června však musel David Koch ze zdravotních důvodů vystoupit z vedení společnosti.

3. místo: Mars, zakladatel: Frank Mars, majetek: 89,7 miliard dolarů, původ: VirginiaTyčinky Mars a SnickersTyčinky Mars a Snickers|Reuters

Kdo by neznal tyčinky Mars nebo Snickers. Firma si platí nejdražší reklamní prostor při vrcholných sportovních akcích, a zřejmě i proto dnes patří k nejslavnějším na světě. Za zrodem úspěchu stojí Frank Mars. Už jako školák totiž dokázal vlastnoručně připravit čokoládové produkty. Svou schopnost postupně rozvíjel, za což mu dnes vděčí tisíce zaměstnanců, kterým dává společnost práci. Dlouhodobý vývoj vyvrcholil globální popularitou produktů M&M, Mars nebo Snickers. Už málo se ale ví, že téměř polovinu příjmů společnosti vytváří výrobky určené k péči o domácí mazlíčky. Roční příjmy společnosti přesahují 35 miliard dolarů.

4. místo: Anheuser-Busch InBev, zakladatelské rodiny: Van Damme, De Spoelberch, De Mevius, majetek: 54,1 miliard dolarů, původ: Belgie Anheuser-Busch InBevAnheuser-Busch InBev|Reuters

Za tímto pohádkovým bohatstvím stojí sedm set let táhnoucí se příběh. Ten odstartoval ve čtrnáctém století, kdy tři belgické rodiny založily společný podnik vyrábějící pivo. Dnes je AB InBev nadnárodní pivovarnickou akciovou společností. Vznikla sloučením belgického InBevu a americké Anheuser Busch pocházející ze St. Louis. Firma dnes působí na dalších více než 50 trzích, v roce 2016 navíc odkoupila skupinu SABMiller. K nejznámějším produktům patří například Stella Artois, pivo, se kterým přišla společnost na trh už v roce 1926 coby speciálním vánočním nápojem.

5. místo: Hermes, zakladatel: Jean-Louis Dumas, majetek: 49,2 miliard dolarů, původ: Francie HermesHermes|Profimedia

Přes deset tisíc zaměstnanců po celém světě zaměstnává francouzský výrobce luxusních módních produktů od oděvů po parfémy, kabelky či hodinky. Na počátku slavné generace stál Thierry Hermes, který od roku 1837 vyráběl jízdní kola pro šlechtice. O téměř půl století později se podnik přesouvá do Paříže. Rok 1978 poté přinesl založení globální sítě obchodů, za kterou stál Jean-Louis Dumas.