Druhý nejvýše postavený člen Hamásu zemřel při izraelském úderu poblíž Bejrútu

Izraelští tankisté u hranic s Pásmem Gazy (1. 1. 2024)

Izraelští tankisté u hranic s Pásmem Gazy (1. 1. 2024) Zdroj: Reuters

Izraelský úder pomocí dronu poblíž Bejrútu v úterý zabil zástupce šéfa politického křídla hnutí Hamás a vedoucího představitele této palestinské teroristické organizace v Libanonu Sáliha Arúrího. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři bezpečnostní zdroje, zprávu přinesla také libanonská televizní stanice blízká islamistickému hnutí Hizballáh. Libanonská státní média krátce předtím oznámila, že při explozi na jižním předměstí hlavního města zemřeli čtyři lidé. Izraelská armáda na dotaz Reuters uvedla, že zprávy zahraničních médií nekomentuje.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí útok odsoudil jako „další zločin Izraele“. Podle Reuters hodlá Bejrút podat stížnost k Radě bezpečnosti OSN. „Mučednická smrt místopředsedy politbyra Hamásu, šejka Sáliha Arúrího, při sionistickém úderu v Bejrútu,“ uvedlo hnutí v prohlášení, které odvysílal jeho oficiální kanál Aksá TV a další média.

Libanonská státní tisková agentura krátce předtím oznámila, že po explozi způsobené dronovým útokem na jižním bejrútském předměstí Dahíja zemřeli čtyři lidé, později bilanci obětí zvedla na šest. Tato čtvrť je podle Reuters známou baštou libanonského islamistického hnutí Hizballáh, podporovaného Íránem.

Libanonský premiér Míkátí v prohlášení uvedl, že „tento nový izraelský zločin si klade za cíl vtáhnout Libanon do nové fáze konfrontace“ s Izraelem. Libanon podle agentury Reuters předloží Radě bezpečnosti OSN stížnost za „nehorázný útok“ na jižním předměstí Bejrútu a za všechna „nová izraelská porušení libanonské svrchovanosti“.

Poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Mark Regev v rozhovoru pro televizní stanici MSNBC připomněl, že Izrael se k útoku nepřihlásil, ale zdůraznil: „Ať už to udělal kdokoli, jedno musí být jasné: toto nebyl útok na libanonský stát. Ať to udělal kdokoli, provedl úder proti vedení Hamásu.“

Arúrí byl významným představitelem politického křídla Hamásu a také jedním ze zakladatelů jeho vojenského křídla, brigád Kasám, které se loni 7. října podílely na brutálním vpádu na území jižního Izraele. Zároveň byl považován de facto za vůdce vojenského křídla Hamásu na okupovaném Západním břehu Jordánu a hlavního strůjce tamního ozbrojeného odporu, poznamenal zpravodajský server The Times of Israel. Spojené státy loni vypsaly odměnu pět milionů dolarů za informace vedoucí k jeho dopadení.

Izrael vede proti Hamásu válku v Pásmu Gazy v odvetě za brutální útoky z loňského 7. října s cílem toto hnutí zcela zničit. Někteří izraelští politici již dříve prohlásili, že Izrael bude pronásledovat vedoucí představitele Hamásu i v zahraničí a nejen na palestinských územích.