Důchodci, pojďte bydlet k nám. Řecko láká seniory z celého světa na moře, slunce a daňový ráj

Řecko láká důchodce na klima a daňové úlevy

Řecko láká důchodce na klima a daňové úlevy Zdroj: profimedia.cz

Řecko láká důchodce na klima a daňové úlevy
Athény, Řecko
Athény, Řecko
Turismus v Řecku
5
Fotogalerie

Rovnou daň ve výši sedmi procent na veškerý příjem včetně penzí, dividend a dalších výdělků, slibuje Řecko pro všechny důchodce, kteří by si chtěli nahlásit rezidenturu v této balkánské zemi. Se dvěma podmínkami: povinností minimálně půlročního evidovaného pobytu v Řecku ročně a pro občany zemí, které mají s Řeckem smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Nová možnost se tím otevírá i Čechům. 

Většina zemí se snaží ze zahraničí lákat lidi mladé, s ambicemi podnikat. Řecko se svým čerstvým krokem stalo výjimkou. Nad tímto faktem se ve své zprávě pozastavuje britský deník The Guardian

„Chceme motivovat důchodce, je tu krásně, máme příznivé klima, tedy proč se nenastěhovat do Řecka,“ poznamenává Athina Kalyvaová, která je vedoucí odboru daňové politiky řeckého ministerstva financí. „Na oplátku očekáváme, že noví rezidenti budou v zemi utrácet, investovat,“ dodává Kalyvaová, která celý mechanismus zdanění připravila.

Návrh, o němž má tento týden hlasovat řecký parlament, má zájemce motivovat ke změně své daňové rezidentury ve prospěch Řecka. Řekové za to slibují sedmiprocentní „důchodocovský daňový ráj“ minimálně na dobu deseti let. „Jako reformistická vláda se musíme pokusit nakopnout řeckou ekonomiku ve všech směrech,“ uvedl k tématu poradce premiéra Kyriakose Mitsotakise Alex Patelis. 

Athény nejsou první, kdo s podobným nápadem přichází. Na vrcholu finanční krize nabídli podobnou, ještě výhodnější, možnost zejména pro evropské penzisty Portugalci. Šlo tehdy dokonce o možnost nulového zdanění. Tento rok Portugalsko chystá zpřísnění dosavadního přístupu a chystá desetiprocentní daň na důchody zahraničních občanů, kteří v zemi pobývají. 

V případě řecké strategie je důležitý ještě jeden aspekt celé věci. Snaha přilákat zpátky domů silnou řeckou diasporu, která v minulosti z různých důvodů Řecko opustila. Odhaduje se, že může jít až o pět milionů lidí.