Kypr rozporuje právo maďarského sýraře vydávat svůj výrobek za tradiční halloumi

Sýr Halloumi.

Sýr Halloumi. Zdroj: iStock

Sýr Halloumi.
Sýr Halloumi.
3
Fotogalerie

U londýnského soudu spěje do finále spor o definici správného halloumi. Nadace na ochranu tradičních kyperských sýrů rozporuje právo maďarské mlékárny Babel Sajt na její značku Hadjú Halloumi. 

Slaný polotvrdý sýr z ovčího a kozího mléka vyráběný maďarskou firmou nesplňuje podle Nadace kritéria správného halloumi. Podle agentury Bloomberg, která kauzu sleduje, je tento spor jiný na rozdíl od mnoha dalších potravinářských sporů v tom, že nejde o značku ve spojení s geografickým určením jako v případě výrobků jako je šampaňské nebo parmezán. 

Podle kyperských úřadů by i tak mělo cokoliv, co se označuje za halloumi, splňovat potřebná kritéria. Maďarský výrobce pak oponuje tím, že přidáním slova Hadjú před halloumi nemůže být o zneužití značky řeč. 

Pro Kypr je halloumi po lécích druhým exportně nejsilnějším odvětvím. Velká Británie je pro odbyt kyperských sýrařů největším trhem, proto právě tam země usiluje o soudní precedens v ochraně své značky. 

V Evropské unii zatím halloumi exkluzivně chráněno není. Podle předběžných jednání soudu v Londýně to zatím ani tady nevypadá na úspěch. “Halloumi nemá u veřejnosti potřebnou známost, tedy k záměnám a matení nedochází,” konstatoval soud.