Duda nebo Trzaskowski. Záležet bude na každém hlasu, roli mohou sehrát váhající či senioři

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski má prakticky stejnou šanci na vítězství jako Duda

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski má prakticky stejnou šanci na vítězství jako Duda Zdroj: Reuters

První kolo se uskutečnilo 28. června
2
Fotogalerie

Mimořádně napínavý souboj čeká o víkendu Polsko. V rozhodujícím prezidentském duelu může zvítězit jak stávající hlava státu Andrzej Duda, tak varšavský primátor Rafał Trzaskowski. Poslední slovo patrně budou mít váhající voliči a senioři. Kampani znovu dominují práva sexuálních menšin a také údajné německé vměšování do předvolebního boje.

Na základě aktuálních průzkumů není možné určit favorita hlasování. Odhady jsou velmi vyrovnané, některé věstí těsné vítězství Dudovi, jiné Trzaskowskému. Odrážejí tak hluboké rozdělení země, kdy část Poláků podporuje konzervativně sociální vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) spřízněnou s Dudou a druhá polovina opozici v čele s liberální Občanskou platformou, za kterou kandiduje jeho rival.

Duda se opírá zejména o hlasy silně věřících z venkova na jihovýchodě země. Sází na podporu žen a mladých rodin s dětmi, ke kterým je PiS štědrá. Pro část Poláků je partaj první stranou, která jim dala možnost profitovat ze stabilního hospodářského růstu země.

„Posledních pět jsme měli dobré časy, které jsme řádně využili. Chci v této politice pokračovat – pro rodinu, pro rozvoj Polska, pro blaho všech generací mých krajanů,“ citovala AP výroky prezidenta na jednom z předvolebních shromáždění.

Trzaskowski naopak může počítat zejména s hlasy obyvatel velkých měst a polského severozápadu. Mladí liberálové v PiS a Dudovi vidí nebezpečné populisty, kteří svými justičními a dalšími reformami ohrožují vztahy s Evropskou unií a podněcují xenofobní a homofobní nálady.

„Jediné, co dělá, je, že čeká, až mu v noci pošlou k podpisu zákony. Nyní potřebujeme prezidenta, který je silný a bude spolupracovat s vládou, když chce pomoci občanům. Ale který bude dost tvrdý i v případě, že vláda bude chtít vaše životy ztížit,“ řekl na adresu svého soupeře šéf metropole podle Financial Times.

Napětí mezi rivaly je tak velké, že se jim nepodařilo dohodnout se na předvolební televizní debatě. Trzaskowski nechtěl jít diskutovat do státní televize, Duda do soukromé. Kampaň se také spíše než na pozitivní náměty soustředí na strašení a vytváření vnitřních a vnějších nepřátel.

Hojně se tak přetřásá marginální téma sexuálních menšin, souhrnně označovaných LGBT. Prezident před pár dny sdělil, že chce prosadit zákaz adopcí dětí páry stejného pohlaví do ústavy. Trzaskowski je známý vstřícným postojem vůči homosexuálům.

Vnějším nepřítelem se v očích PiS stalo Německo. Strana už delší dobu usiluje o to, aby bohatý soused začal Polsku platit válečné reparace. Nyní tvrdí, že se německá média snaží do klání vměšovat. Nařčení vyvolala mimo jiné zpráva bulvárního listu Fakt ze skupiny Axel Springer o tom, že prezident udělil milost muži, který si odpykával trest za zneužívání nezletilé dcery.

Polské ministerstvo zahraničí si ve středu dokonce předvolalo na kobereček německého chargé d'affaires. „Němci chtějí Polsku vybírat prezidenta? To nedovolím!,“ ohradil se Duda na mítinku.

Vzhledem k tomu, že by o vítězství teoreticky mohly rozhodovat i desetiny procenta hlasů, bude výsledek silně záviset na tom, ke komu se na poslední chvíli přikloní váhající. Těch je podle různých průzkumů až jedenáct procent.

Polská média také podotýkají, že v prvním kole voleb přišlo k urnám relativně málo seniorů, zřejmě kvůli strachu z nákazy koronavirem. Jejich účast či neúčast ve druhém kole tak může být rozhodující.

Ukrajinci chtějí víc práv

Volby v Polsku rozvířily debatu o tom, zda by neměly mít právo zasáhnout do dění také stovky tisíc Ukrajinců, kteří v zemi žijí a pracují.

Ukrajinská umělkyně Marta Romankivová zorganizovala projekt „paralelního hlasování“ pro imigranty, kteří mohli v několika městech odevzdat obálky s kandidátkami. Urny s neplatnými hlasy plánuje vystavit ve Varšavě jako symbol vyloučení cizinců.

„Záměrem tohoto projektu je upozornit na možná záměrně protichůdnou migrační politiku tohoto státu. Na jedné straně vítá mnoho ekonomických migrantů, ale na druhé straně nevytváří žádné integrační mechanismy, aby se stali součástí společnosti,“ řekla autorka serveru BalkanInsight.