Stávající polský prezident vyhrál v prvním kole, varšavský primátor má ale šanci Dudu porazit

Rafal Trzaskowski

Rafal Trzaskowski Zdroj: čtk

Dosavadní polský prezident Andrzej Duda zvítězil v prvním kole prezidentských voleb.
Do volebních místností s rouškou a vlastní propiskou.
Ve Varšavě se na volbu prezidenta stály fronty.
4
Fotogalerie

Nejvíce hlasů v dnešních prezidentských volbách v Polsku dostal podle očekávání dosavadní šéf státu Andrzej Duda. Nadpoloviční většinu ale nezískal, takže se za dva týdny bude konat druhé kolo. V něm se Duda utká s kandidátem opozice Rafalem Trzaskowským, který skončil na druhém místě. Hlasovat přišlo 64,4 procenta voličů. To je pro první kolo prezidentských voleb nejvyšší volební účast od roku 1995, kdy činila 64,70 procenta. 

Duda, který je spojencem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), podle výsledků, které po sečtení zhruba 99,8 procent hlasů zveřejnila ústřední volební komise, získal 43,67 procenta voličů. Jeho největší rival, kandidát hlavní opoziční strany Občanské platformy (PO) Trzaskowski jich v neděli dostal 30,34 procenta, uvedla agentura PAP.

Z dalších prezidentských kandidátů si vedl nejlépe nezávislý televizní moderátor Szymon Holownia, kterého podpořilo 13,85 procenta hlasujících. Čtvrtý skončil s 6,75 krajně pravicový poslanec Krzysztof Bosak. Další místa obsadili předseda Polské lidové strany (PSL) Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze se ziskem 2,37 procenta voličů a kandidát polské levice Robert Biedroń, který se jako jediný významnější polský politik otevřeně hlásí ke své homosexualitě. Ten získal 2,21 procenta hlasů.

Politolog Marek Migalski portálu onet.pl řekl, že klíčové ve druhém kole bude, koho podpoří voliči tohoto nováčka v polské politice. Názorově blíže má k Trzaskowskému než k Dudovi.

Duda po oznámení odhadů výsledku prvního kola poděkoval voličům, kteří ho podpořili, přičemž prohlásil své vítězství za „naprosto rozhodné“. Nicméně podle agentury PAP také připustil, že Trzaskowski má v souboji s ním ve druhém kole dobrou šanci.

Trzaskowski na druhé straně řekl, že jeho výsledek ukazuje, že by Dudu mohl porazit. „S podporou, jako byla tato (v neděli), můžeme jít a bojovat o Polsko,“ prohlásil.

Trzaskowski i Duda se hned dnes vydali na další cesty po Polsku s cílem přesvědčit další voliče. "Potřebná je rovnováha, a ne monopol jednoho uskupení," řekl Trzaskowski na shromáždění v Plocku severozápadně od Varšavy.

Volby se konají uprostřed hlubokých kulturních a politických rozporů. Konzervativec Duda vedl v převážně katolickém Polsku kampaň zaměřenou na obranu tradičních hodnot. Sliboval zvýšit životní úroveň na tu, jakou mají v západní Evropě, postavil se proti uzavírání sňatků homosexuálů i proti adopcím dětí lidmi stejného pohlaví. Hnutí za práva sexuálních menšin (LGBT) odsoudil jako „nebezpečnou ideologii“.

Tento druh rétoriky - spolu se zákony, které dávají vládní straně PiS mnohem větší kontrolu nad soudním systémem, a využíváním veřejnoprávních médií jako nástrojů na podporu vlády - vyvolal obavy, že Polsko následuje příkladu Maďarska při podkopávání základů demokracie, poznamenala agentura AP.

Varšavský starosta Trzaskowski v kampani slíbil zachovat populární sociální programy PiS a obnovit dodržování ústavních norem.

Andrzej Duda (48)

- Současný polský prezident (od srpna 2015).

- Do svého zvolení prezidentem byl členem vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

- Je znám svými konzervativními názory a snaží se oslovit voliče téhož smýšlení. Nedávno vyslovil názor, že hnutí za práva lesbiček, gayů, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT) představuje možná větší nebezpečí než komunistická ideologie. Přál by si, aby v Polsku platil "zákaz propagace ideologie LGBT ve veřejných institucích".

- Právník a někdejší europoslanec Duda dokázal v minulých prezidentských volbách v květnu 2015 porazit tehdejší hlavu státu Bronislawa Komorowského, i když byl do té doby nepříliš známým politikem. Nejvíce příznivců měl na jihu a východě země.

- Narodil se 16. května 1972 v Krakově, kde později vystudoval právo na Jagellonské univerzitě. Na škole posléze působil jako pedagogicko-vědecký pracovník. V roce 2005 si založil vlastní advokátní kancelář.

Rafal Trzaskowski (48)

- Primátor Varšavy (od listopadu 2018).

- Do klání před polskými prezidentskými volbami vstoupil na poslední chvíli, kandidaturu za opoziční Občanskou platformu převzal po Malgorzatě Kidawové-Blońské.

- Trzaskowski se netají podporou registrovaného partnerství párů stejného pohlaví, ačkoliv od podpory manželských svazků mezi homosexuály se distancoval.

- Varšavský rodák (narozen 17. ledna 1972) vystudoval mezinárodní vztahy a diplomacii na Varšavské univerzitě, studia si doplňoval na Oxfordu a v Paříži. Od roku 1995 pracoval jako tlumočník a učitel angličtiny, o tři roky později začal vyučovat na varšavské Národní škole veřejné administrativy. Specializuje se na evropskou integraci a mezinárodní vztahy.

- V roce 2009 jej zvolili do Evropského parlamentu a o šest let později za opoziční Občanskou platformu (PO) do Sejmu. Vyzkoušel si ale v letech 2013 až 2014 i pozici ministra pro digitalizaci nebo v letech 2014 až 2015 funkci náměstka na ministerstvu zahraničí.

- Primátorem Varšavy se stal v roce 2018, když hned v prvním kole porazil kandidáta za vládní PiS Patryka Jakiho. Mezi obyvateli polské metropole se těší nemalé podpoře, a to i přesto, že jeho působení ve vedení hlavního města sklízí i kritiku.