Důvěra investorů v německou ekonomiku se překvapivě zlepšila

Německo, průmysl

Německo, průmysl

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v prosinci překvapivě zvýšila po předchozích devíti meziměsíčních poklesech za sebou. Vyplývá to z dnešních údajů německého výzkumného institutu ZEW.

Index ekonomické nálady v prosinci stoupl na minus 53,8 bodu z tříletého minima minus 55,2 bodu v předchozím měsíci. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávali pokles na minus 56,5 bodu.

„Vypadá to, že ekonomický postoj k Německu se odrazil ode dna,“ uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz. „Odborníci z finančního trhu zjevně očekávají, že ekonomická aktivita v příštích šesti měsících zpomalí, ale neklesne,“ dodal.

Ekonom ZEW Michael Schröder předpověděl, že Německo se pravděpodobně vyhne hospodářské recesi. Po velmi špatném prvním čtvrtletí příštího roku by se podle něj ekonomická situace měla začít zlepšovat.

Obavy z recese trvají

Obavy z recese německé ekonomiky nicméně přetrvávají. „Navzdory mírnému prosincovému růstu ukazuje index ZEW pro Německo na nebezpečí recese v příštích měsících,“ uvedla analytička Jennifer McKeownová ze společnosti Capital Economics. „Velká většina investorů stále očekává, že podmínky se v budoucnosti zhorší. To je znepokojivé vzhledem ke skutečnosti, že ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla pouze nepatrně,“ dodala.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Německá centrální banka Bundesbank minulý týden snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na 0,6 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Růstovou prognózu pro letošní rok zhoršila pouze nepatrně na rovná tři procenta z dřívějších 3,1 procenta.

Hospodářské vyhlídky Německa podle centrální banky zastiňuje dluhová krize v eurozóně. Loni německá ekonomika díky silnému vývozu vzrostla o 3,6 procenta. Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.