Dzurindu v čele SDKU-DS střídá hejtman Frešo

Mikuláš Dzurinda

Mikuláš Dzurinda Zdroj: ctk

Někdejšího slovenského premiéra Mikuláše Dzurindu vystřídal v čele opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) hejtman Bratislavského kraje Pavol Frešo. Rozhodl o tom stranický sněm. Dzurinda, dosud jediný předseda SDKU-DS od jejího vzniku v roce 2000, se po fiasku v březnových předčasných volbách o nejvyšší stranickou funkci neucházel.

V minulosti nejsilnější strana slovenské pravice, která stála za hlavními reformami, získala v letošních volbách pouze šest procent hlasů. Před dvěma lety její volební zisk přitom přesáhl 15 procent. Podle politologů jí uškodilo zejména podezření na rozsáhlou politickou korupci za druhé Dzurindovy vlády, jakož i odchod bývalé premiérky a místopředsedkyně SDKU-DS Ivety Radičové z vysoké politiky. Populární profesorka sociologie po volbách ze strany navíc vystoupila.

Třiačtyřicetiletý Frešo před delegáty kongresu prohlásil, že strana také dostatečně neobhajovala zájmy střední vrstvy, což prý přispělo ke ztrátě voličů. „Vím, že bude mnoho práce, soutěž v této chvíli skončila. Jsem předsedou každého z vás,“ řekl nový předseda strany svým kolegům.

Dzurinda podle politologů promarnil vhodnou dobu na odchod z čela SDKU-DS. Sice jako premiér z let 1998 až 2006 dovedl zemi do Evropské unie i Severoatlantické aliance, ale i kvůli rozsáhlým reformám spojeným se zvyšováním cen se na Slovensku stal jedním z nejméně oblíbených politiků.