ECB chystá konec masivních nákupů na podporu ekonomiky

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Evropská centrální banka by mohla od října začít snižovat svůj rozsáhlý program nákupu majetku a zcela ho ukončit do závěru letošního roku. Uvedla to banka v prohlášení zveřejněném po zasedání měnového výboru banky. ECB nakupuje nyní od bank dluhopisy vlád a firem v objemu 30 miliard eur (zhruba 771 miliard korun) měsíčně. Úrokové sazby by měly zůstat stabilní do léta 2019. 

Od října plánuje ECB omezit nákupy dluhopisů na 15 miliard eur měsíčně a na konci letošního roku nákupy zcela ukončit. Rozhodnutí je v souladu s očekáváním analytiků.

Ukončení programu přitom bude mít dalekosáhlé dopady na celou ekonomiku - od střadatelů, kteří na vkladech dlouhodobě prodělávají kvůli nízkým úrokovým sazbám, až po zadlužené vlády evropských zemí.

ECB svůj program spustila v roce 2015 a od té doby utratila za nákupy dluhopisů více než dva biliony eur (51,3 bilionu korun). Cílem bylo napumpovat do ekonomiky nové peníze, a zvýšit tak inflaci k dvouprocentnímu cíli banky. Program pomohl také udržet nízko náklady na úvěry pro evropské vlády a zvýšil ceny aktiv jako jsou akcie, dluhopisy a reality.

Depozitní sazba v eurozóně zůstává na minus 0,4 procenta. To znamená, že komerční banky musejí za uložení peněz u ECB platit, což by je teoreticky mělo nutit k většímu poskytování půjček. Tato sazba by se mohla podle analytiků v polovině příštího roku zvýšit o 0,1 procentního bodu. Hlavní refinanční sazba, za kterou si ostatní banky půjčují od ECB a od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstává na nule.