Egyptský prezident zrušil dekret rozšiřující jeho pravomoci

Muhammad Mursí (Foto ČTK)

Muhammad Mursí (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Egyptský prezident Muhammad Mursí v sobotu zrušil dekret, kterým si nedávno přisvojil mimořádné pravomoci a který vyvolal novou politickou krizi v zemi. Zároveň potvrdil termín konání referenda o návrhu nové egyptské ústavy. Uskutečnit se má 15. prosince. Opozice však požadovala jeho odklad.

„Ústavní dekret je od této chvíle zrušen,“ řekl islamistický politik a Mursího poradce Muhammad Sálim Avá v závěru sobotního jednání Mursího s částí opozice. Mursí si v dekretu vydaném 22. listopadu rozšířil pravomoci na úkor parlamentu a justice. Tvrdil, že tak chrání revoltu z loňského února, při které byl svržen dlouholetý egyptský prezident Husní Mubarak. Kritici ale Mursího po oznámení výnosu vinili, že vystupuje jako diktátor.

Agentura Reuters napsala, že anulovaný dekret nahrazuje nový výnos, ve kterém již sporné ustanovení není. Obsahuje ale článek, podle kterého mají být „ústavní prohlášení včetně tohoto prohlášení“ chráněna před soudním přezkoumáním. Podle zdrojů televize Al-Arabíja účinky kontroverzního výnosu nemizí.

Prezident zároveň potvrdil termín referenda o návrhu nového egyptského základního zákona. Text připravilo shromáždění ovládané islamisty a opozice požadovala odklad lidového hlasování, aby mohl vzniknout nový návrh, nad kterým by panovala větší shoda. Podle Mursího poradce je odklad z právního hlediska nemožný. Mursí ale chce, aby opozice navrhla změny v nové ústavě, řekl podle Reuters Avá.

Dekret, kterým si Mursí přisvojil neústavní pravomoci, se stal terčem protestů, při nichž zatím zemřelo sedm lidí a další stovky byly zraněny. Egyptská armáda v sobotu vyzvala k jednání ohledně řešení krize. Varovala, že v případě jeho selhání Egyptu hrozí „katastrofa“, kterou ale armáda „nedovolí“.

Hlavní opoziční uskupení Fronta národní spásy sobotní „národní dialog“ bojkotovalo a během dne vyzvalo k pokračování protestního hnutí. Mursího krok anulovat listopadový výnos toto uskupení podle Al-Arabíje označilo za snahu zachovat si tvář.