Egyptští demonstranti oblehli ministerstvo, nepokoje mají již tři oběti

Nepokoje v Káhiře

Nepokoje v Káhiře Zdroj: profimedia.cz

Nepokoje v Káhiře
Nepokoje v Káhiře
Nepokoje v Káhiře
Nepokoje v Káhiře
Nepokoje v Káhiře
10
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Tři lidé zemřeli při posledních srážkách policie a demonstrantů v Egyptské Káhiře a Suezu, které v zemi trvají už druhým dnem. Protestující, kteří vyšli do ulic v reakci na násilnosti na fotbalovém stadiony v Port Saídu, dnes oblehli ministerstvo vnitra.

Jeden člověk byl zastřelen v Káhiře a dva demonstranti zemřeli v Suezu, když policie pomocí ostré palby rozehnala dav pokoušející se dobýt místní policejní stanici, napsala agentura Reuters. Podle ministerstva zdravotnictví bylo při nepokojích během včerejška a dneška zraněno přes 400 lidí.

V noci se u ministerstva vnitra shromáždilo několik tisíc lidí, kteří se pokoušeli do budovy vniknout. Policie proti nim použila slzný plyn, demonstranty se ale rozehnat nepodařilo.

„Neodejdeme, dokud se nedovoláme svých práv. Viděli jste, co se stalo v Port Saídu?“ prohlásil jeden z demonstrantů s odvoláním na středeční události, kdy během fotbalového utkání napadli fanoušci jednoho týmu hráče a příznivce konkurenčního klub. Během propuknuvší paniky zemřelo 74 lidí. Většina z nich byla ušlapána, demonstranti ale z masakru obviňují vládu vedenou vojenskými špičkami.

Ministr vnitra Muhammad Ibrahim ale vinu odmítá. „Střety začaly provokacemi mezi fanoušky klubů Al Ahlí a Al Masrí, poté došlo na vzájemné napadání a vše skončilo touto smutnou událostí,“ řekl pro místní televizní stanici CBC.

Revoluční aktivisté vyzvali k protestům trvajícím přes celý víkend. Na káhirském náměstí Tahrír, které bylo centrem loňských nepokojů, v noci na dnešek přenocovalo několik protestujících, ráno se k nim pod heslem „pátek hněvu“ přidaly další stovky lidí.