Egyťané mají dost Mursího vlády. Chtějí jiného prezidenta

Demonstrace proti prezidentovi v Egyptě

Demonstrace proti prezidentovi v Egyptě Zdroj: ctk/ap

V Egyptě dnes začaly demonstrace proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu. Tisíce lidí požadují, aby odstoupil a aby se konaly nové prezidentské volby. Podle opozice Mursí nedokázal vyřešit ekonomické ani bezpečnostní problémy a přispívá k rozdělní Egypta na příznivce a odpůrce islamistů, díky nimž se dostal k moci. Protesty jsou svolány k prvnímu výročí jeho jmenování do funkce. Konají se v Káhiře a mnoha dalších městech.

Demonstrace v Káhiře se koná na náměstí Tahrír, které bylo dějištěm mohutných protestů, jež v roce 2011 svrhly bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Několik tisíc lidí tam bivakovalo přes noc a postupně se k nim přidávali od rána další. Lidé na adresu Mursího volali „Irhal, irhal“, neboli odejdi.

Několik set lidí přišlo demonstrovat do druhého největšího města země Alexandrie, demonstrace se mají konat i v Port Saídu nebo v guvernorátech Minúfíja a Šarkíja. Na oddělených místech se pak scházejí Mursího příznivci. Chtějí, aby prezident dostal šanci dokončit svůj mandát, který vyprší roku 2016.

Mursí byl zvolen loni jako kandidát islamistického Muslimského bratrstva. Opoziční skupina Tamarrud (Vzpoura) prý už má 22 milionů podpisů pod petici na jeho odvolání.

V ulicích dnes nejsou jenom její členové, ale i lidé prostě nespokojení se situací v Egyptě. Hanan Bakrová kvůli demonstraci přicestovala až z Dubaje, kde žije. „Zůstanu v ulicích tak dlouho, dokud nebude celý ten režim bratrstva svržen,“ řekla. Mnozí hovoří o druhé revoluci, opoziční politici mají dokonce připravené scénáře pro převzetí moci po případném Mursího odstoupení.

Panují ale obavy z toho, že se protesty neobejdou bez násilí. Za minulý týden při demonstracích zemřelo osm lidí, z toho tři v pátek. Americký prezident Barack Obama vyzval k umírněnosti.

Napětí v Egyptě vedlo USA k odvolání rodinných příslušníků diplomatického sboru z Egypta. Británie vyzvala občany, aby se drželi stranou velkých shromáždění, Francie doporučila svým občanům v Egyptě, aby vycházeli jen v nutných případech. České ministerstvo zahraničí nedoporučuje cestovat do určitých částí Sinajského poloostrova a doporučuje vyhýbat se místům, kde se pořádají shromáždění.