EIB: Evropa má investiční deficity v infrastruktuře i školství

Sídlo EIB

Sídlo EIB Zdroj: Palauenc05 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Evropská unie musí investovat do infrastruktury a školství každoročně navíc přes 200 miliard eur (5,5 bilionu korun). Uvedl to šéf Evropské investiční banky (EIB) Werner Hoyer.

„U digitální infrastruktury v Evropě dosahuje investiční deficit až 55 miliard eur ročně,“ řekl Hoyer podle agentury Reuters, která dostala výtah z jeho rozhovoru před vydáním nového čísla. Dalších 50 miliard eur je zapotřebí každý rok investovat do dopravní infrastruktury a 100 miliard eur by mělo přicházet do školství. Podle Hoyera je tento investiční deficit možné pokrýt pouze mobilizováním soukromého kapitálu.

EIB je odpovědná za realizaci investičního plánu Evropské komise pod vedením Jeana-Claudea Junckera z loňského prosince. Ten předpokládá investice přes 300 miliard eur, což by mělo podpořit ekonomiku EU bez zvýšení veřejného dluhu.

Sázka na pákový efekt

Páteří Junckerova plánu na oživení evropské ekonomiky je nový Evropský fond strategických investic (EFSI). Tvořit jej má celkem 21 miliard eur, z toho pět miliard z peněz EIB a 16 miliard ve formě záruk evropského rozpočtu. Peníze z fondu by měly v příštích třech letech „pákovým efektem“ přitáhnout soukromé a veřejné investice celkem za 315 miliard eur, což má zvýšit růst a zaměstnanost.

EIB vlastní členské země EU. Mezi její hlavní obchodní aktivity patří poskytování dlouhodobých investičních úvěrů zejména na rozvoj infrastruktury. Zdroje si půjčuje na kapitálových trzích.