EK Česku schválila 127 miliard v operačním programu Doprava

eurové bankovky

eurové bankovky Zdroj: ctk/AP

Evropská komise schválila České republice další operační program. V OP Doprava je do roku 2020 možné z evropských fondů čerpat až 4,7 miliard eur (asi 127 miliard korun). Program má například přispět k rozvoji stávající železniční a silniční infrastruktury.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, který o čerpání fondů jednal v Bruselu, připomněl, že ČR má dneškem potvrzené čtyři operační programy. „Je to celkově 60 procent z nového programovacího období 2014 až 2020,“ upozornil ministr. V nejbližších dnech by podle něj komise mohla schválit další program, v příštích týdnech pak ty zbývající. V novém období má Česká republika možnost z různých unijních fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (nyní 653,35 miliardy korun).

Podle eurokomisařky pro regionální rozvoj Coriny Cretsuové dopravní cesty spolufinancované z evropských peněz propojí české regiony nejen mezi nimi navzájem, ale také je spojí do celoevropské dopravní sítě. „Budou tak dostupnější a atraktivnější pro podnikání a investice,“ soudí eurokomisařka. Čeští občané podle ní také budou těžit z bezpečnější i ekologičtější dopravy.

Peníze půjdou především na páteřní dálniční síť

„Chceme evropské prostředky využít především na páteřní dálniční síť, tedy R35 spojující Hradec Králové a Olomouc, Pražský okruh, spojení s Rakouskem přes D3 a Polskem přes D11,“ reagoval na oznámení český ministr dopravy Dan Ťok. Důležité jsou ale podle něj také projekty na železnici, například modernizace trati Plzeň-Domažlice, která by měla zrychlit spojení na Mnichov či dráha na pražské letiště. „Nově budeme z programu financovat i obnovu vozového parku na železnici a městskou kolejovou dopravu, tedy infrastrukturu pro tramvaje, metro a trolejbusy,“ dodal ministr.

Program by měl podle údajů Evropské komise mimo jiné napomoci renovaci či zlepšení 140 kilometrů železničních tratí, osmi kilometrů tramvajových linek či tratí metra, nebo 95 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Renovováno a zlepšeno má v jeho rámci být také 40 kilometrů významných silnic v regionech České republiky.

Podle ministerstva dopravy jsou právě velké infrastrukturní projekty v oblasti silniční a železniční dopravy hlavními prioritami. Pamatováno je ale také na projekty městské hromadné dopravy nebo podporu rozvoje takzvaných inteligentních dopravních systémů. Program má na železnici také napomoci zavádění Evropského systému řízení železničního provozu i modernizaci vozového parku pro nadregionální i regionální linky. Pamatováno je třeba též na rozvoj překladišť kombinované dopravy.

Podpora MHD

Program má na železnici také napomoci zavádění Evropského systému řízení železničního provozu i modernizaci vozového parku pro nadregionální i regionální linky. Pamatováno je třeba též na rozvoj překladišť kombinované dopravy.

Silněji než v minulém období má mít podporu využívání veřejné hromadné dopravy ve městech, především metra, tramvají a trolejbusů, tedy „zelenějších“ dopravních prostředků. Například podpora výstavby linky D pražského metra či tramvajového napojení univerzitního kampusu v Brně.

Na železniční infrastrukturu je vyčleněno skoro 2,4 miliardy eur (asi 64,8 miliardy korun), na silniční infrastrukturu a infrastrukturu pro veřejnou dopravu 1,3 miliardy eur (přes 35 miliard korun). Na menší silnice 0,9 miliardy eur (přes 24 miliard korun) a na technickou pomoc 70 milionů eur (asi 1,9 miliardy korun).

Priority OPD 2014 - 2020 (příklady projektů)
Silniční doprava:
• modernizace dálnice D1 (např. úseky: Mirošovice - Hvězdonice, Humpolec - Větrný Jeníkov)
• výstavba dálnice D1 (např. Říkovice - Přerov - Lipník nad Bečvou)
• výstavba dálnice D3 (např. Bošilec - Ševětín - Borek)
• výstavba dálnice D11 (např. Hradec Králové - Jaroměř)
• výstavba silnice R11 (např. Trutnov - st. hranice)
• výstavba silnice R6 (např. Lubenec, obchvat, I. etapa)
• výstavba silnice R35 (Opatovice - Časy - Ostrov - Vysoké Mýto - Litomyšl)
• výstavba silnice R48 (např. Rybí - Rychaltice)


Železniční doprava:
• dokončení modernizace 4. koridoru na České Budějovice (např. úsek Sudoměřice - Votice)
• modernizace trati Praha - Kladno s připojením na letiště Ruzyně
• modernizace trati Brno - Přerov, II. etapa Nezamyslice - Přerov
• modernizace trati Plzeň - Domažlice - st. hranice
• modernizace a elektrizace trati Otrokovice - Vizovice
• optimalizace trati Kolín - Všetaty - Děčín