EK nechce v TTIP oslabovat ochranu v oblastech práce a ekologie

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Zachování stávajících norem v oblasti práce a životního prostředí předpokládá evropský návrh podoby kapitoly o udržitelném rozvoji ve vznikající smlouvě s USA o transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP).

Text návrhu zveřejnila evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

„Obchod není jen o hospodářských zájmech, ale také o hodnotách. Dětská práce, nedostatečná práva pracovníků nebo nezodpovědné chování podniků jsou globálními problémy, k jejichž řešení chci prostřednictvím obchodní politiky napomoci,“ řekla eurokomisařka .

Evropská exekutiva se snaží zveřejňováním svých návrhů čelit výtkám nevládních organizací a dalších kritiků TTIP, kteří komisi obviňují z malé transparentnosti při jednáních s Washingtonem. Malmströmová také oznámila publikaci svého druhu první zprávy o zatím posledním, v pořadí jedenáctém kole vyjednávání.

Evropský návrh budoucí podoby kapitoly o udržitelném rozvoji potvrzuje právo vlád vydávat předpisy týkající se práce a životního prostředí. Odvolává se na závazky přijaté v rámci Mezinárodní organizace práce (MOP) a mnohostranných dohod v oblasti životního prostředí. Cílem je, aby obě strany TTIP dodržovaly shodný soubor základních norem a pravidel.