EK: Slovak Telekom zneužívá svého postavení na trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Slovak Telekom

Slovak Telekom se bude muset bránit nařčení Evropské komise, která ho po letech šetření viní ze zneužívání postavení na slovenském trhu. Velký mobilní a internetový operátor je obviněn ze snížení výdělku alternativních provozovatelů internetových služeb. Údajně jim účtoval nepřiměřené velkoobchodní ceny, a stlačoval tak jejich marže.

Podle komise firma také odmítala poskytovat dalším hráčům na trhu uvolněný přístup ke svým účastnickým vedením a velkoobchodním širokopásmovým službám. „Alternativní provozovatelé poskytující maloobchodní služby jsou přitom závislí na přístupu k nim,“ upozorňuje komise. Telekom jim však ukládal těžko splnitelné technické či obchodní požadavky, zdržoval a blokoval jednání o smlouvách.

Čtěte také:

Na slovenský trh může vstoupit nový mobilní operátor

Slovak Telekom kličkuje mezi pokutami

Deutsche Telekom se chystá propustit až 1600 zaměstnanců

Takové kroky následně bránily rozvoji maloobchodního trhu širokopásmového připojení, přičemž telekomunikační trh je na území Slovenska otevřený od vstupu do Evropské unie v roce 2004.

Komise nezůstala jen u slovenské firmy, ale vysvětlení žádá i od matky Deutsche Telekom. Ta má totiž v podniku 51procentní podíl. „Vzhledem k povaze a intenzitě vztahů s dceřinou společností by mohla být za takovéto jednání odpovědná,“ konstatuje. Dodává, že obě společnosti mají lhůtu tři měsíce na obvinění reagovat. Jinak hned dostanou pokutu a šetření skončí.

Slovenský operátor však pravděpodobně odpovídat bude, protože se zjištěními komise „důrazně nesouhlasí“. Firma podle mluvčího Martina Vidina vykonává obchodní činnosti v souladu s pravidly hospodářské soutěže unie. „Slovensko má jedny z nejnižších cen širokopásmových služeb v rámci zemí OECD a tyto ceny neustále klesají,“ připomněl.

Komisi na oplátku obviňuje ze zastaralého přístupu, protože nebrala v úvahu, že trh širokopásmového internetu na Slovensku je jedním z nejdynamičtějších a nejkonkurenceschopnějších v Evropě.

S německou majoritou

Společnost Slovak Telekom je od privatizace v roce 2000 v rukou majoritního akcionáře Deutsche Telekom, který tehdy získal 51procentní podíl. Zbytek stále patří Slovenské republice – rezortu hospodářství 34 procent a Fondu národního majetku patnáct procent akcií. Firma každoročně tvoří zisk, loni po zdanění to bylo téměř 112 milionů eur.