EK: Výsledek referenda zvětšil propast mezi Řeckem a eurozónou

Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis

Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis Zdroj: CTK

Výsledek řeckého referenda ještě zvětšil propast mezi Řeckem a ostatními zeměmi eurozóny, uvedl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Evropská komise podle něj nemůže vyjednávat o novém záchranném balíku pro Řecko bez mandátu od euroskupiny.

„Komise bere na vědomí výsledek řeckého referenda, respektujeme demokratickou volbu řeckého lidu,“ řekl Dombrovskis na úvod svého prohlášení. „Z této krize neexistuje snadná cesta, příliš mnoho času a příležitostí již bylo ztraceno,“ dodal.

Komise je podle něj připravena s Řeckem i nadále pracovat, nicméně nemůže s ním vyjednávat nový záchranný program bez mandátu od euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny. „Evropa stála během krize vždy na straně řeckého lidu. Evropští daňoví poplatníci nabídli bezprecedentní finanční pomoc,“ dodal s tím, že od roku 2010 bylo vyplaceno 184 miliard eur (nyní skoro pět bilionů korun).

Evropští daňoví poplatníci nabídli bezprecedentní finanční pomoc

Evropa rovněž podporovala Řecko a jeho ekonomické reformy, díky kterým by se stalo „hrdou a nezávislou zemí, které nebude v budoucnu potřebovat pomoc zvenčí“. „Reformy byly ale často opožděné nebo byly prováděny jen zčásti, což vedlo k dlouhodobé recesi,“ doplnil eurokomisař.

Nyní je podle Dombrovskise na řecké vládě, aby představila reformy, které nastolí v zemi ekonomickou stabilitu. „Jedna věc je jasná, místo Řecka zůstává v Evropě,“ řekl eurokomisař.

Celkem 61,31 procenta voličů v Řecku odmítlo v nedělním referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Řecký ministr financí ráno oznámil, že odstupuje z funkce, aby usnadnil premiérovi Alexisi Tsiprasovi vyjednání nové dohody s věřiteli.