Ekonomika EU i eurozóny vzrostla mezikvartálně nejrychleji od roku 1995

Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí částečně zotavila z koronavirového propadu.

Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí částečně zotavila z koronavirového propadu. Zdroj: Profimedia

Hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 12,1 procenta.
V prvním rychlém odhadu to dnes oznámil evropský statistický úřad Eurostat. 
3
Fotogalerie

Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí částečně zotavila z koronavirového propadu. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 12,1 procenta. Podobně v zemích eurozóny ekonomika vzrostla o 12,7 procenta. V obou případech je to rekordní růst, respektive nejvýraznější od roku 1995, kdy se tento údaj začal sledovat. V prvním rychlém odhadu to dnes oznámil evropský statistický úřad Eurostat. 

Ve druhém čtvrtletí se ekonomika EU propadla kvůli dopadům koronaviru o 11,4 procenta. V eurozóně se HDP snížil o 11,8 procenta.

V meziročním srovnání hospodářství dál klesá, i když tempo jeho propadu výrazně zpomalilo. V EU činil meziroční pokles 3,9 procenta po propadu o 13,9 procenta v období duben až červen. V eurozóně tempo poklesu zpomalilo na 4,3 procenta ze 14,8 procenta.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaznamenaly růst všechny jednotlivé členské země, ze kterých jsou údaje k dispozici. V meziročním srovnání naopak všechny země klesly.

Nejvyšší mezičtvrtletní růst zaznamenala Francie, kde ekonomika stoupla o 18,2 procenta. Ve Španělsku se HDP zvýšil o 16,7 procenta a v Itálii o 16,1 procenta. Česká republika se naopak zařadila k zemím s nejpomalejším růstem, její ekonomika vzrostla o 6,2 procenta. Pomaleji se zotavuje pouze ekonomika Litvy, kde se HDP zvýšil o 3,7 procenta.

První rychlý odhad je založen na dílčích údajích, které se budou dál zpřesňovat. Další zprávu o vývoji HDP za třetí čtvrtletí Eurostat zveřejní 13. listopadu.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 6,2 procenta a v meziročním srovnání zmírnila propad. Hrubý domácí produkt klesl meziročně klesl o 5,8 procenta, což je výrazně lepší výsledek než ve druhém čtvrtletí, kdy se snížil o 10,9 procenta. 

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o rekordních 8,2 procenta. V meziročním srovnání ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 4,3 procenta, což je lepší výsledek, než čekali analytici. Tamní vláda proto mírně zlepšila výhled na letošní rok - zatímco dosud kvůli dopadům koronavirové krize počítala s propadem o 5,8 procenta, nyní čeká pokles o 5,5 procenta.