Ekvádor chce převézt Assange k výslechu do Švédska

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: profimedia.cz

Ekvádorský ministr zahraničí v pátek navrhl převézt spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange z ekvádorské ambasády ve Velké Británii do Švédska, aby se mohl podrobit výslechu kvůli podezření ze sexuálních deliktů v této skandinávské zemi. Informovala o tom dnes agentura AFP. Britské úřady zprávu bezprostředně nekomentovaly.

Assange v červnu utekl na ekvádorskou ambasádu v Londýně, aby se vyhnul vydání do Švédska, kde je podezírán ze sexuálních deliktů. Ekvádor 15. srpna Assangeovi udělil politický azyl. Britská policie je ale odhodlána Assange zatknout, jakmile opustí diplomatickou půdu velvyslanectví.

Jednou z možností, jak se dostat z mrtvého bodu v jednáních o Assangeovi, je podle šéfa ekvádorské diplomacie Ricarda Patiňa to, že Quito „dostane povolení k převozu (Assangeho), pokud to bude nutné, na naši ambasádu do Švédska a proces by mohl pokračovat pod ochranou Ekvádoru s ohledem na požadavky švédské justice,“ sdělil ministr novinářům. Další možností prý je dopravit Assangeovu výpověď na švédskou ambasádu v Londýně.

Patiňo na internetu zmínil, že chce příští týden během schůzky na okraj jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku se svým záměrem seznámit svůj britský protějšek Williama Haguea.

Švédská policie Assange vyšetřuje kvůli podezření ze sexuálního obtěžování a znásilnění, zatím ho ale z ničeho neobvinila. Švédsko vydalo na Australana mezinárodní zatykač, kterým chtělo docílit, aby vyšetřovatelé mohli Assange vyslechnout. Na základě tohoto zatykače zakladatele WikiLeaks v roce 2010 zatkla britská policie.

Assange tvrdí, že aféra ve Švédsku je součástí plánu pohnat jej před soud v USA kvůli jeho aktivitám ve WikiLeaks, který zveřejňoval utajované dokumenty americké diplomacie. Švédsko a Washington toto tvrzení odmítají.