Ekvádorský prezident: Zatčení Assange by bylo sebevražedné

Příznivce Juliana Assange před ambasádou Ekvádoru v Londýně

Příznivce Juliana Assange před ambasádou Ekvádoru v Londýně Zdroj: profimedia.cz

Pokud britská policie vnikne na půdu velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, aby zatkla zakladatele Wikileaks, bude to mít vážné následky po bezpečnosti jejích diplomatických misí po celém světě. Prohlásil to Ekvádorský prezident Rafael Correa, jehož země hostí Juliana Assange na své ambasádě v Londýně.

Ekvádor Assangemu udělil azyl, ten ale stále zůstává v Londýně. Britské úřady jej totiž odmítly pustit na letiště, aby mohl zemi opustit. Quitu pak Británie hrozí, že využije pozapomenutého zákona z roku 1987 a poruší diplomatický status ambasády.

„Myslím si, že by to pro Velkou Británii bylo sebevražedné. Britské diplomatické prostory po celém světě by kvůli tomu mohly být narušeny,“ prohlásil Correa. Podle něj by následky britského kroku dopadly i na ostatní státy.

Petr Koubský: Assange je už jen pěšák v cizí hře

Britské úřady tvrdí, že musí dostát své povinnosti a vydat Assange k trestnímu stíhání do Švédska, kde by měl čelit odvinění ze znásilnění. Zaslaly proto ekvádorské vládě dopis s upozorněním, že mohou využít takzvaného Zákona o diplomatických a konzulárních prostorech z roku 1987. Později ale avizovaly, že se nejprve pokusí dosáhnout kompromisu pomocí vyjednávání. Correa přesto britskou hrozbu považuje za aktuální.

Ekvádorský prezident chce v diplomatickém sporu získat podporu regionálních partnerských zemí na summitu Organizace amerických států, který se bude konat v pátek. „Pamatujte na to, že David porazil Goliáše,“ vzkázal Londýnu. „Doufáme v jasnou a trvalou podporu, protože toto je v rozporu s mezinárodním právem, Vídeňskou konvencí a s diplomatickými zvyklostmi v posledních nejméně 300 letech.“