Epidemie koronaviru skončí už brzy, prohlásil čínský expert

Čínští pracovníci nosí ochranné obleky, aby se chránili před koronavirem

Čínští pracovníci nosí ochranné obleky, aby se chránili před koronavirem Zdroj: ČTK/Kin Cheung

Novináři s ochrannými obleky uvnitř výtahu, když se připravují na mediální návštěvu Laboratoria indonéského ministerstva zdravotnictví pro výzkum infekčních nemocí v Jakartě
Žena v roušce v Pekingu
Zákazníci po vypuknutí koronaviru v obchodě v Hongkongu
Policie v ochranném oděvu čeká na evakuaci obyvatel po vypuknutí nového koronaviru v Hongkongu
Zelenina je zdarma pro lidi uvnitř rezidence ve Wu-chanu
11
Fotogalerie

Šíření nového typu koronaviru vyvrcholí v Číně tento měsíc a do dubna by mohla epidemie skončit. Podle agentury Reuters to prohlásil čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan. Agentura nicméně upozornila, že tento uznávaný epidemiolog, který výrazně přispěl k zastavení šíření nemoci SARS v roce 2003, se již jednou ve své předpovědi spletl. Koncem letošního ledna totiž tvrdil, že šíření nového koronaviru dosáhne vrcholu během týdne až deset dní.

V nejnovějším rozhovoru s agenturou Reuters třiaosmdesátiletý zdravotnický expert Čung optimisticky prohlásil, že postup nového koronaviru se brzy zpomalí. Podotkl přitom, že v některých lokalitách již počet nových případů infekce klesá.

Epidemie by podle něj měla vyvrcholit uprostřed nebo koncem tohoto měsíce, poté se situace stabilizuje a následně bude případů ubývat. Ve své předpovědi Čung Nan-šan vycházel z matematických modelů, aktuálního stavu a opatření přijímaných čínskou vládou.

Podle nejnovější statistiky OSN Čína do této chvíle zaznamenala 42.708 potvrzených případů nákazy novým koronavirem a 1017 úmrtí. Virus se od konce loňského roku šíří z čínského města Wu-chan a kromě Číny zasáhl dalších 25 zemí světa.

"Doufám, že někdy v dubnu už bude po všem," řekl Čung Nan-šan. "Nevíme ale, proč je ta nemoc tak nakažlivá, to je největší problém," dodal epidemiolog v nemocnici ve městě Kuang-čou (Kanton), kde se léčí 11 pacientů nakažených novým koronavirem. Postupné ubývání případů infekce v jihočínské provincii Kuang-tung, kde Čung působí, ale také třeba v provincii Če-ťiang je podle něj velmi dobrou zprávou.