Erdoğan vyzval Turky, aby nekupovali francouzské zboží. Čína chce bojkotovat americké firmy

Erdoğan vyzval Turky, aby bojkotovali francouzské zboží.

Erdoğan vyzval Turky, aby bojkotovali francouzské zboží. Zdroj: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron před budovou školy Collège du Bois d'Aulne na pařížském předměstí, kde působil zavražděný učitel Samuel Paty.
Společnost Uber čelí obvinění, že diskriminuje své řidiče.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Macron rozčílil muslimy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan vyzval svůj národ, aby bojkotoval veškeré francouzské výrobky. Jedná se o reakci na projev prezidenta Francie Emmanuela Macrona. Ten se po zavraždění středoškolského učitele Samuela Patyho islamistickým extremistou zavázal ochraňovat sekulární stát a bojovat proti radikálnímu islámu. Erdoğan však toto prohlášení považuje za útok na všechny muslimy. Ti jsou podle tureckého vůdce nyní v Evropě stejně utlačovanou skupinou jako byli židé před druhou světovou válkou. Macronovy výroky pobouřily také politické vedení v Alžírsku a Pákistánu. 

Ekonomické dopady tohoto sporu však pocítilo jako první Turecko. Akcie jeho firem a kurz turecké liry v pondělí shodně klesly. Investoři konflikt vnímají jako další prohlubování napjatých vztahů mezi Ankarou a Evropskou unií.          

Peking hrozí Spojeným státům

Čína se chystá uvalit sankce na několik velkých amerických společností. Je mezi nimi například Boeing, Raytheon nebo Lockheed Martin. Přesnou povahu sankcí autoritářský režim zatím nezveřejnil. Peking korporace obvinil z prodeje zbraní Tchaj-wanu. Zároveň vzkázal americké vládě, aby neprodleně ukončila jakoukoli vojenskou spolupráci s ostrovním státem, který považuje za svou vzbouřenou provincii. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová označila hrozbu čínských sankcí za „neproduktivní“.    

Z trhů a burz 

Černý den pro akcie

Americké burzy na úvod nového týdne prudce oslabily. Index S&P 500 zaznamenal dokonce nejstrmější jednodenní propad za poslední čtyři týdny. Snížil se o 1,86 procenta. Dow Jones ubral 2,29 procenta a Nasdaq Composite 1,64 procenta. Hluboký pokles zažila také cena ropy. Ta se snížila o tři procenta. Ztrácely i nejsledovanější kryptoměny. Podobná situace panovala v západní Evropě. Německý DAX uzavřel obchodování se ztrátou 3,71 procenta. Francouzský CAC oslabil o 1,91 procenta a britský FTSE odepsal 1,16 procenta.  

Uber prý diskriminuje řidiče

Nadnárodní dopravní společnost Uber čelí v Americe trestnímu oznámení. Firma je obviněná z rasové diskriminace svých řidičů. Uber propouští řidiče, kteří dostávají slabé hodnocení od zákazníků. Podle kritiků však daný systém nezohledňuje fakt, že někteří z nich mohou být negativně ohodnoceni na základě své příslušnosti k rasové menšině. Společnost má s řidiči dlouhodobé spory. Ti totiž pracují na smlouvu, a nevztahují se na ně zaměstnanecké výhody jako je nárok na minimální mzdu či právě ochrana před diskriminací. Akcie Uberu včera oslabily o 3,43 procenta na 35,49 dolaru za kus.        

Video dne

Amy Coneyová Barrettová skládá slavnostní slib. Osmačtyřicetiletá kandidátka, kterou vybral republikánský prezident Donald Trump se stala nejnovější členkou Nejvyššího soudu USA. 

Stane se dnes

  • Pokračují kampaně kandidátů na amerického prezidenta. Donalda Trumpa dnes na mítinku v Pensylvánii podpoří jeho manželka Melania. Na podporu Joea Bidena vystoupí na Floridě bývalý prezident USA Barack Obama
  • Političtí představitelé Etiopie, Egypta a Súdánu se po téměř dvouměsíční pauze vrátí k jednáním o vodní nádrži na Modrém Nilu, kvůli které panují mezi zeměmi spory.
  • Své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí dnes oznámí největší světový producent stavebních a těžebních strojů Caterpillar, slavný výrobce motocyklů Harley-Davidson nebo největší světová farmaceutická společnost Pfizer.