ESA: Zemi svým možným dopadem ohrožuje až 500 planetek

Meteorit padající na Ural

Meteorit padající na Ural Zdroj: ctk/ap

Zemi potencionálně ohrožuje zhruba 500 planetek, které do jedné stovky let mohly do naší planety narazit. Uvedl to vedoucí pracovník Evropské vesmírné agentury (ESA) Detlef Koschny. Pravděpodobnost takového střetu je podle něj ale velmi malá, v některých případech jedna ku milionu. Koschny to prohlásil na konferenci Planetary defense Conference, na níž ESA spolupracuje se svým americkým protějškem, NASA.

„Sledujeme jejich dráhy, snažíme se předvídat, jak by mohly vypadat a zda představují případné riziko,“ vysvětluje německý vesmírný inženýr Koschny, který v ESA řídí sekci NEO (Near Earth Objects) zabývající se vesmírnými předměty v blízkosti Země.

V případě skutečného nebezpečí vidí podle něj odborníci nyní dvě možná řešení. Prvním je postupné odsunutí hrozící planetky z její dráhy pomocí tlaku speciálního zařízení, které by se k asteroidu vyslalo. Druhým řešením se jeví zničení planetky pomocí jaderného výbuchu. „Víme, že jsme s to zasáhnout (ve vesmíru) všechny předměty s průměrem nad 100 metrů,“ ujistil Koschny.

„Planetární obrana byla před deseti lety koníčkem. Nyní se stala globální starostí,“ tvrdí americký vesmírný výzkumník William Ailor, který konferenci předsedal.

Dopad ruského meteoritu není selháním astronomie