Estonské volby vyhráli vládní reformisté, proruští centristé ztratili

Parlamentní volby v Estonsku

Parlamentní volby v Estonsku Zdroj: ctk/ap

Estonská vládní Reformní strana (RE) premiéra Taaviho Roivase zvítězila v parlamentních volbách a zanechala za sebou favorizované proruské centristy. Reformisté ale ztratili s koaličními sociálními demokraty vládní většinu a musejí se poohlédnout po dalším partnerovi. Po sečtení 91 procent hlasovacích lístků vede RE s 28,5 procenta hlasů, zatímco proruská Estonská strana středu (EKK) má 22,7 procenta hlasů.

RE tak podle všeho těžila z velkých obav voličstva před sousedním Ruskem kvůli jeho agresivní politice vůči Ukrajině. Centristé, kteří usilují o blízké vztahy s Ruskem, byli s reformisty dosavadním favoritem voleb, dokonce s možnými nadějemi na vítězství.

S 15,8 procenta hlasů jsou třetí vládní sociální demokraté (SDE) vedení současným ministrem obrany Svenem Mikserem a čtvrtá je konzervativní strana Res Publica a Vlast (IRL) s 14,2 procenta. V parlamentu o 101 místech by RE měla mít 31 křesel a SDE 16, což zatím nestačí k vytvoření vládní koalice.

K nadpoloviční většině nejméně 51 poslanců potřebují obě strany ještě jednoho koaličního partnera. IRL bude mít 14 křesel. Do parlamentu se dostávají ještě svobodní demokraté s devíti procenty hlasů a osmi poslanci a konzervativní lidovci s více než osmi procenty a rovněž osmi mandáty.

Přes internet skoro třetina hlasů

Volební účast byla letos 63,7 procenta voličů, tedy přes 580 tisíc lidí z 1,3 milionu obyvatel, což je o 0,2 procenta více než v předchozích volbách v roce 2011. Zvláštností voleb opět bylo internetové hlasování, kterého se zúčastnilo více než 177 tisíc voličů. Z nich reformisty volilo 37,5 procenta hlasujících, zatímco centristy jen 6,9 procenta lidí.

Před čtyřmi lety zvítězili ve volbách reformisté s 28,6 procenta hlasů a 33 mandáty, druzí centristé měli 23,3 procenta a 26 mandátů. IRL byla před čtyřmi lety třetí s více než 20 procenty a sociální demokraté čtvrtí se 17 procenty hlasů.

Centristy vedené starostou metropole Talinnu Edgarem Savisaarem podporuje většina etnických Rusů, jichž v Estonsku žije 330 tisíc. Na 80 tisíc z nich ale nemá estonský pas, a hlasovat proto nemůžou.