Estonsko cvičí tisíce dobrovolníků, obává se války s Ruskem

Cvičení estonských záložníků

Cvičení estonských záložníků Zdroj: Estonska armada

V estonských lesích se cvičí tisíce bojovníků na případnou válku s Ruskem. Není to pravidelná estonská armáda, ale sbory dobrovolníků. Jejich počet překročil 14 tisíc mužů, což je téměř čtyřnásobek stavu pravidelné estonské armády, napsal americký list The Wall Street Journal.

K válce proti Rusku, které anektovalo ukrajinský Krym a vyzbrojuje východoukrajinské separatisty, se estonské dobrovolnické sbory připravují se vší vážností, píše deník. Jejich výcvik je zcela legální a neodporuje estonským zákonům. Dobrovolnické prapory podléhají rozkazům estonského ministerstva obrany.

V lesích na okraji hlavního města Tallinnu se cvičí dobrovolníci pro velitelské funkce, ale i ženisté nebo zdravotníci. Estonci se bojí, že Rusko může proti jejich zemi zaútočit stejně, jako se to stalo v případě Ukrajiny. V Estonsku žije silná ruská menšina, která tvoří asi čtvrtinu obyvatelstva tohoto pobaltského státu.

O bezpečnost Estonska a dalších pobaltských zemí NATO má obavy i Brusel a Washington. Spojené státy už v dubnu jako gesto na podporu spojenců v NATO po ruské anexi Krymu vyslaly do Polska a tří pobaltských států přibližně šest stovek výsadkářů.

Ty nyní střídá brigádní skupina neoficiálně zvaná Ironhorse (Železný kůň) z 1. jízdní divize, čítající asi 700 vojáků s dvacítkou tanků M1 Abrams, bojovými vozidly pěchoty Bradley a obrněnými transportéry Stryker.