Estonsko si na svém území přeje trvalou vojenskou základnu NATO

Tallinn, hlavní město Estonska

Tallinn, hlavní město Estonska Zdroj: Steve Jurvetson, Wikimedia

Estonsko chce na svém území trvalou vojenskou základnu Severoatlantické aliance (NATO). Podle agentury Reuters to v úterý řekl estonský prezident Toomas Hendrik Ilves. Cílem je podpořit obranu vůči sousednímu Rusku a zmírnit obavy, že by se tato malá pobaltská země mohla stát po Ukrajině dalším bojištěm. Podobný názor jako Ilves v rozhovoru s agenturou Reuters vyslovil i estonský premiér Taavi Roivas.

„Neměli bychom mít NATO se zeměmi na dvou různých úrovních - s trvalými základnami a bez nich. To je špatný signál pro potenciálního agresora,“ prohlásil Ilves na návštěvě v norské metropoli Oslu.

„Musíme zajistit, aby odstrašení bylo natolik silné, aby pro Rusko bylo nemyslitelné jít dál,“ řekl Roivas. Navrhl, že ve východní Evropě by například mohly být alianční sklady zbraní. NATO by také mělo zintenzivnit vzdušnou ostrahu východních hranic a vytvořit síly rychlé reakce, které budou schopné se v případě konfliktu pružně přemístit do požadované oblasti.

Ilves a Roivas se tak vyjádřili v předvečer návštěvy Baracka Obamy v Estonsku, kam americký prezident zavítá před summitem NATO. Ten se bude ve čtvrtek a v pátek konat ve Walesu.

Pobaltí prožilo téměř půl století pod sovětskou nadvládou, než trojice zemí v roce 1991 opět získala nezávislost. Do NATO a Evropské unie vstoupily Estonsko, Litva a Lotyšsko v roce 2004. Strach z Ruska vyvolává i skutečnost, že Moskva využila pro své záměry na Ukrajině ruskojazyčnou menšinu, která v Estonsku tvoří čtvrtinu populace.