Estonský premiér: Nenávist v debatách o migraci projevuje halasná menšina

Estonský premiér Taavi Roivas

Estonský premiér Taavi Roivas Zdroj: CC BY SA 3.0: Sven Tupits via Wikipedia

Předsedu estonské vlády Taaviho Roivase znepokojuje rostoucí nenávistný tón v diskusích, které jsou v jeho zemi věnovány migrantům. Řekl to v dnes zveřejněném rozhovoru, který poskytl tamnímu deníku Eesti Päevaleht. "Sice se tak projevuje pouze halasná menšina, i tak je to ale důvod ke znepokojení," míní premiér. Mimo jiné poukázal na to, že ještě před rokem si žádný zahraniční student v Estonsku nestěžoval, že by byl urážen kvůli své rase nebo barvě pleti. Teď už to není pravda.

Estonsko je řídkým cílem přistěhovalců, země chce v příštích dvou letech přijmout 550 uprchlíků. Agentura DPA uvedla, že pravicové konzervativní kruhy v zemi podněcují obavy z údajného odcizení.

Takové výroky prezentuje na svém facebookovém účtu i bývalá ministryně zahraničí Kristiina Ojulandová, podle níž uprchlíci přicházející přes Středozemní moře ohrožují „bílou rasu“. Tvrdí, že pro Estonsko je „černošský problém“ otázkou přežití.

Estonský ministr vnitra Hanno Pevkur minulý týden uvedl, že žádný uprchlík z těch, kteří mají být přerozděleni mezi členské státy Evropské unie, doposud neprojevil přání usadit se v Estonsku. Styčný důstojník se prý v Itálii od listopadu bezvýsledně pokouší najít migranta usilujícího o azyl v této pobaltské zemi.