Etiopský premiér hrozí, že zemi navždy odstřihne od internetu

Abiy Ahmed, premiér Etiopie

Abiy Ahmed, premiér Etiopie Zdroj: Reuters

Nepokoje v Etiopii
Nepokoje v Etiopii
Nepokoje v Etiopii
Nepokoje v Etiopii
Nepokoje v Etiopii
6
Fotogalerie

Etiopský premiér Abiy Ahmed prohlásil, že pokud se budou účastníci násilných nepokojů v zemi nadále svolávat na internetu, odřízne k němu celé zemi navždy přístup. Informaci přinesla agentura AP. Země v poslední době čelila pokusu o regionální převrat a snaze o vyhlášení nového regionálního státu, při nepokojích zemřely desítky lidí.

Ahmed si vysloužil chválu za své reformní a diplomatické úsilí. Po svém nástupu do funkce loni v dubnu propustil řadu politických vězňů a ukončil několikaměsíční nouzový stav. Ukončil také vleklý spor se sousední Eritreou.

Řadu lidí nicméně znepokojuje lehkost, s jakou přerušuje v zemi internetové připojení. Vláda letos na několik dní odřízla zemi od sítě kvůli závěrečným zkouškám ve školách. Údajně tím chtěla zabránit podvádění.

Premiér uvedl, že chce, aby internet v zemi sloužil jako motor pro ekonomický rozvoj. Dodal však, že to není „ani voda ani vzduch“.

Při červnovém pokusu o převrat ve státě Amhara zabili ozbrojenci věrní etnicky nacionalistickému generálovi Asamnewovi Tsigemu předsedu regionální vlády a několik dalších vysokých úředníků. Ve stejné chvíli zabil člen ochranky v metropoli Addis Abebě šéfa etiopské armády. Podle vlády byly útoky koordinované. Celkem podle ní při zmařeném puči zemřelo několik desítek lidí.

Ahmed prohlásil, že pučisté byli vycvičeni lidmi, kteří přišli z cizích zemí, aniž by však uvedl další detaily. Plánovali podle něj přitom zabít ještě další činitele a generály. Úřady po pokusu o převrat zatkly asi 350 lidí, 120 z nich následně propustily.