EU bude mít rozhodnutí o sankcích v pátek

Federica Mogherini

Federica Mogherini Zdroj: CC: CC-BY-2.0/ The Official CTBTO Photostream/wikimedia.org

Země EU budou mít v pátek rozhodnutí o podobě dalších sankcí vůči Rusku, uvedla v Evropském parlamentu italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. O návrhu z dílny Evropské komise budou do té doby jednat diplomaté.

Summit EU dal v sobotu Evropské komisi pokyn, aby do týdne připravila návrh přitvrzení stávajících sankcí. Spuštěny mají být, pokud Rusko zásadně nezmění svůj přístup k prohlubující se ukrajinské krizi, vysvětlila po summitu německá kancléřka Angela Merkelová.

Stejné jednání unijních lídrů rozhodlo, že Mogheriniová se na podzim stane šéfkou evropské diplomacie po Catherine Ashtonové, která tuto funkci zastává nyní. Itálie je nyní také na půl roku předsednickou zemí unie.

Česká republika už dostala materiál shrnující možná přitvrzení hospodářských opatření v oblastech, kde EU sankce zavedla již v létě. Vláda o něm má jednat ve středu. Premiér Bohuslav Sobotku při dnešní návštěvě Šternberka na Olomoucku prohlásil, že k novým sankcím, které se podle něj mají týkat například finančního trhu či zbrojních dodávek, Česko bude mít připomínky

Přitvrzení sankcí

Podle Mogherniniové se v příštích dnech nad návrhem Evropské komise budou opakovaně scházet velvyslanci unijních zemí. “Vývoj v oblasti je stále více dramatický. Mluvíme o agresi a myslím, že musíme reagovat tím nejsilnějším možným způsobem,“ podotkla budoucí šéfka evropské diplomacie. Sankce jsou podle ní součástí politické strategie.

Západní země i vláda v Kyjevě v posledních dnech stále častěji hovoří o přímém zapojení ruských vojáků a techniky do bojů na východě Ukrajiny. Víkendový summit oslovil také ukrajinský prezident Viktor Porošenko, který si byl před novináři jist, že unie svá protiruská opatření přitvrdí.