EU pozastavila jednání s Ukrajinou. Argumenty Kyjeva se prý míjí s realitou

Štefan Füle

Štefan Füle Zdroj: E15 Anna Vackova

Evropská unie pozastavila jednání o asociační smlouvě s Ukrajinou, protože argumenty Kyjeva nemají "reálný základ". Na svém twitterovém účtu to dnes napsal eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

O podmínkách ukrajinského podpisu pod smlouvou o přidružení k EU a dohodou o volném obchodu v minulých dnech Füle jednal s ukrajinskou delegací, kterou vedl vicepremiér Serhij Arbuzov. Dnes český eurokomisař uvedl, že další diskuse o obchodní spolupráci závisí na jasném závazku, že Kyjev asociační dokumenty podepíše. Reakce na toto prohlášení se ale prý Füle z Ukrajiny nedočkal. „Práce stojí, odpověď jsem nedostal,“ konstatoval.

Arbuzov odjel podle ukrajinských médií do Bruselu s pověřením, aby dojednal „cestovní mapu“ pro přidružení k EU, která bude pro Ukrajinu výhodná. Ukrajina očekává, že EU pomůže Kyjevu pokrýt výpadek obchodní bilance, který by po přidružení mohl vzniknout v důsledku omezení hospodářské spolupráce s Ruskem. Moskva opakovaně varovala, že sblížení Ukrajiny s Evropou dramaticky poškodí obchodní vztahy Kyjeva s Ruskem.

„Slova a činy prezidenta a vlády ohledně asociační smlouvy se stále víc rozcházejí. Jejich argumenty se míjejí s realitou,“ napsal Füle.

Kvůli rozhodnutí ukrajinské vlády odložit podpis asociační dohody propukly na Ukrajině statisícové demonstrace. Protesty pokračují i dnes, v hlavním městě Kyjevě se shromáždili příznivci i odpůrci sblížení s EU. Proevropské demonstranty včera podpořil předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg.

Vlivného senátora Johna McCaina, který je od soboty na návštěvě v Kyjevě, prohlášení eurokomisaře překvapilo. „Taková zpráva nás přirozeně znepokojuje,“ řekl senátor agentuře Interfax-Ukrajina. Situace je ale podle McCaina nepřehledná. Při jeho víkendových rozhovorech s ukrajinským vedením se prý ukázalo, že Kyjev o podpis asociační smlouvy stojí.

Moskva: EU chce Ukrajinu kolonizovat

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov hodnotí Füleho slova jako důkaz o tom, že Brusel se rozhodl postupovat vůči Ukrajině tvrdě. Evropská unie se snaží s pomocí další oranžové revoluce svrhnout prezidenta Viktora Janukovyče a vnutit Kyjevu své představy o intergraci, řekl Puškov. Pokusy získat Ukrajinu pro evropskou cestu Puškov označil za „kolonizaci“.

Diplomaté v Bruselu opakovaně ujišťují ukrajinskou stranu, že podpis asociační smlouvy je stále na pořadu dne a dveře do Evropy jsou pro Ukrajinu otevřené. Výhrady mají ale k ukrajinskému požadavku, aby EU zaplatila desítky miliard eur za problémy, jimž bude Ukrajina čelit při adaptaci své ekonomiky na evropské standardy.