EU se chce osvobodit z pavučiny závislostí na Číně. Soběstačnější chce být třeba v produkci léků

Čínské přístavy začínají přetékat zbožím, které nemá kdo nalodit a vypravit.

Čínské přístavy začínají přetékat zbožím, které nemá kdo nalodit a vypravit. Zdroj: Reuters

Evropská unie hodlá snížit závislost na dovozu některých klíčových materiálů a produktů zejména z Číny a dalších asijských států. Evropská komise v rámci aktualizované průmyslové strategie identifikovala skupinu strategických komodit, v jejichž výrobě by měly být členské státy EU soběstačnější. Patří mezi ně například látky k produkci léků, polovodiče či průmyslově využívané chemikálie.

Pandemie COVID-19 podle Bruselu odhalila rizika spojená s přílišnou závislostí na dovozu léků a dalších zásadních věcí, u nichž v době zavírání hranic hrozil nedostatek. Komise v uplynulých měsících analyzovala na 5200 produktů, které unijní země dovážejí zvláště z asijských států. Celkem 137 z nich patří do strategicky významných odvětví jako je farmaceutický průmysl a EU je na jejich dovozu podle analýzy příliš závislá. Více než polovina dovozu v této skupině míří do EU z Číny, zanedbatelný není ani podíl dalších zemí jako Vietnam či Brazílie.

Lídři zemí EU loni v říjnu podpořili snahu o dosažení takzvané strategické autonomie, čili soběstačnosti unie ve výrobě strategických produktů. Vyzvali tehdy komisi, aby identifikovala možné slabiny a navrhla řešení.

Komise se v návaznosti na svou analýzu chystá motivovat unijní firmy k rozšíření produkce v kritických odvětvích. Mezi plánované aktivity patří podpora spolupráce veřejného a soukromého sektoru při výrobě polovodičů či produkci technologií pro cloudová úložiště dat.

„Skutečná průmyslová revoluce začíná nyní, pokud nasměrujeme ty správné investice do klíčových technologií,“ prohlásil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Nová průmyslová strategie je podle něj zároveň šancí podpořit evropské firmy na cestě k ekologicky šetrnému a digitálnímu hospodářství, k čemuž je určen například mimořádný fond postpandemické obnovy.

Zvýšení produkce v Evropě může podle komise mimo jiné přinést nová pracovní místa či obnovit hospodářský růst. Někteří kritici však varují, že vyšší výroba některých látek může přinést novou ekologickou zátěž. Omezování levného dovozu zase podle nich vést ke zdražení výrobků.