EU už nechce ruský kaviár a diamanty, Brusel jedná o dalších sankcích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sanyuan, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Brusel zvažuje nové sankce proti Rusku. Zákaz dovozu se zřejmě bude týkat především luxusního zboží, píše deník Die Welt. Evropské špičky by se na něm mohly dohodnout už v sobotu.

O nových sankcích dnes v Miláně jednají ministři zahraničí Evropské unie. Definitivně by nové kroky proti Rusku mělo posvětit sobotní jednání špiček EU. Podle informací německého listu se v diplomatických kruzích hovoří o sankcích vztahující se na luxusní zboží. Kromě kaviáru a diamantů by zákaz mohl postihnout například ruskou vodku.

Omezení pro luxusní zboží je posledním ze třístupňového sankčního mechanismu EU proti Rusku. Brusel zatím s vyhlášením dosud nejpřísnějších opatření váhal.

Z Evropských politiků přísné sankce prosazuje především německá kancléřka Angela Merkelová. Také francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius označil posílení sankcí za pravděpodobné, tedy pokud Rusko rychle nezmění své chování. Brusel v tvrdém postupu proti Rusku podporuje i americký prezident Barack Obama.

Stranou třístupňového plánu zatím zůstává energetický sektor. Není přitom pochyb o tom, že pokud by EU přestala odebírat ruskou ropu a zemní plyn, znamenalo by to pro Rusko finanční pohromu. Bruselští diplomaté také vycházejí z toho, že kohoutky do Evropy neutáhne ani Kreml, protože by se tak odřízl od prostředků na vedení války.

Pronikání ruských jednotek na Ukrajinu, kde se zapojují do bojů na straně povstalců, odsoudila i česká diplomacie. „Kroky Ruské federace jsou v příkrém rozporu nejen se základními normami mezinárodního práva, ale také s nedávnými ujištěními prezidenta Putina na summitu v Minsku o jeho vůli k dosažení mírového řešení krize na východní Ukrajině,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Armáda, která nebyla