Euler Hermes: Světový HDP poroste příští rok kvůli krizi důvěry jen málo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Studie největší světové úvěrové pojišťovny Euler Hermes (EH) předpovídá letos tříprocentní růst světového HDP, příští rok by to mělo být 3,2 procenta. Růst potáhnou v roce 2012 především rychle se rozvíjející ekonomiky v Asii. Pojišťovna tak snížila svou prognózu z letošního června, v níž předpokládala růst HDP ve světě letos o 3,3 procenta a v roce 2012 pak o 3,6 procenta.

Podle aktuální studie EH strhává světový HDP dolů situace v eurozóně, bankovní krize spojená s řešením státních dluhů v EU a pomalé oživování ve Spojených státech. Dalším důležitým faktorem je nárůst platební neschopnosti v podnikové sféře způsobený především celosvětovou hospodářskou recesi v roce 2008. Ta se zastaví až v roce 2012, odhaduje pojišťovna.

Růst světového obchodu, který činil v roce 2010 14 procent, poklesne v roce 2011 na polovinu. V roce 2012 se ale dočkáme opětovného oživení, píše se v dokumentu. „Podstatu současných problémů lze hledat v krizi důvěry, která má reálné základy v rozladění z minulých období. Hospodářský růst se po krátkém oživení jednoznačně zpomalil a je turbulentnější,“ vysvětluje generální ředitel Euler Hermes Čescob Július Kudla.

Evropa se potýká se stále stejnými problémy

Podle něj sužují evropské země stále opakující se problémy – nadbytek výrobních kapacit, vysoká nezaměstnanost, neuspořádané veřejné finance. „Tendence prosazování zájmu jednotlivých vlád jenom v krátkodobém časovém horizontu je nebezpečná o to více, že tyto vlády nenaslouchají názorům firem,“ dodal Kudla.

Růst ekonomiky v letošním roce v eurozóně a v USA by měl být stejný, a to 1,6 procenta. Pro příští rok studie předpovídá mírné zpomalení růstu HDP v eurozóně na 1,3 procenta a lehký nárůst v USA na rovná dvě procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpovídá pro příští rok eurozóně výrazně pomalejší růst ekonomiky než EH, očekává pouze 0,3procentní růst HDP. V případě USA jsou předpovědi pojišťovny a OECD téměř shodné.

Světový růst potáhne Čína a Indie

Rychle se rozvíjející ekonomiky vykážou v příštím roce růst HDP čtyři procenta v Latinské Americe, 3,5 procenta ve střední Evropě a 7,1 procenta v Asii s výjimkou Japonska. Mezi tahouny světového růstu ekonomiky v příštím roce se zařadí Indie a Čína, odhad růstu obou zemí je 8,5 procenta. Brazilská ekonomika by podle studie letos růst o 3,5 procenta a příští rok o 3,7 procenta.

EH ve studii také upozornila na riziko exportu do jednotlivých zemí světa. Nejvyšší rating AA má z pohledu úvěrové pojišťovny v Evropě prakticky celá západní, severní a jižní Evropa. Nejhorší rating D dostal Island, státy na území bývalé Jugoslávie mimo Slovinska a Chorvatska a nově vzniklé evropské státy na území bývalého SSSR kromě Litvy a Estonska. Česká republika, Slovensko a Polsko dostalo rating BB, což je třetí místo na šestistupňové ratingové stupnici EH.