Euro sestoupilo nejníže od ledna

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Euro dnes vůči dolaru poprvé od letošního ledna sestoupilo pod hranici 1,2 dolaru. Dolar těží z příznivého vývoje americké ekonomiky a z vyhlídek na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Kolem 21:00 středoevropského letního času vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba 0,6 procenta na 1,1995 dolaru. Poptávku po euru podkopávají neuspokojivé údaje o ekonomice eurozóny a rostoucí pochybnosti o tom, kdy Evropská centrální banka (ECB) opustí svou mimořádně uvolněnou měnovou politiku.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se dnes vyšplhal až na 92,566 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od 10. ledna. "Klíčovým motorem růstu dolaru je rozdíl mezi ekonomickými údaji z USA a ze zbytku světa. Údaje z USA nadále vypadají relativně silně," uvedla americká banka Morgan Stanley.

Britská libra dnes pokračovala v poklesu a poprvé za tři a půl měsíce se dostala pod hranici 1,37 dolaru. Přispěly k tomu nepříznivé údaje o vývoji zpracovatelského průmyslu v Británii, napsala agentura Reuters.