V Praze je blaze. Vykazuje nejnižší nezaměstnanost v celé Evropě

Nezaměstnanost v Evropě

Nezaměstnanost v Evropě Zdroj: Eurostat

úřad práce (ilustrační foto)
Úřad práce
Úřad práce
Úřad práce
Úřad práce (ilustrační foto)
9
Fotogalerie

Mzdy a platy nejsou v Česku v porovnání se Západem bůh ví jaké, můžeme se ale chlácholit alespoň tím, že kdo chce pracovat, práci si prostě najde. Potvrzují to údaje Eurostatu. Ten také jmenuje naše hlavní město, jako místo s nejnižší nezaměstnaností vůbec. 

Je to sice klišé, ale při pohledu na grafiku je hned jasné, kde se nepřepracují...  Abychom ale byli spravedliví, nabízíme ještě jiný úhel pohledu – euro. Mnohé země, které společnou evropskou měnu přijaly, na to doplatily. Ztratily konkurenceschopnost, tu jsme naopak získali my.

Například Španělsko, Itálie, ale také Francie a Řecko... Poslední jmenovaný stát, respektive kraj Západní Makedonie ležící na severozápadě Řecka (hraničí s Republikou Makedonie a Albánií) vykazuje téměř třicetiprocentní nezaměstnanost.

Eurostat používá jinou metodiku, než tuzemský Úřad práce (ÚP), který na konci března evidoval přes 260 tisíc uchazečů o zaměstnání. Další čísla:

Podíl nezaměstnaných osob v ČR k 31. 3. 20183,5 procenta
Počet uchazečů o zaměstnání263 608
Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání240 773
Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu (2/2018)2,7 procenta
Počet volných pracovních míst 253 522

Dosažitelný uchazeč o zaměstnání je takový, který je evidován úřadem práce a může ihned nastoupit do zaměstnání.

V evidenci ÚP byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Průměrný věk nezaměstnaných činil v březnu 43 let. Mezi evidovanými bylo 98 tisíc lidí nad 50 let. Více než 12 měsíců je bez práce třetina lidí, celkem 86 tisíc osob.