Europoslanci hrozí žalobou Evropské komisi. Ruské akcie letos prolomí rekordy

V Bruselu se schyluje k soudnímu sporu mezi Evropským parlamentem a Evropskou komisí.

V Bruselu se schyluje k soudnímu sporu mezi Evropským parlamentem a Evropskou komisí. Zdroj: e15.cz

Západní státy urychlují evakuace svých občanů z Afghánistánu. Ze země se stahují i Rusové.
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier je v Praze. Do ČR přicestoval i se svou manželkou vlakem.
Ruské akciové trhy by měly letos dosáhnout na rekordní hodnoty, shodují se experti.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropské orgány se přou o rozdělování peněz

V Bruselu se schyluje k soudnímu sporu mezi Evropským parlamentem (EP) a Evropskou komisí (EK), informuje server Euronews. EK totiž prošvihla dvouměsíční ultimátum europoslanců a neaktivovala nový mechanismus, na jehož základě by bylo rozdělování peněz z evropských fondů podmíněno dodržováním základních demokratických hodnot Evropské unie. Na ustanovení tohoto mechanismu, který je namířen především proti Polsku a Maďarsku, se členové EP dohodli již loni v prosinci. Na jeho základě by měla EK právo zmrazit miliardy eur určené na hospodářskou obnovu po koronakrizi těm členským zemím, které podle ní nerespektují principy právního státu.   

Cizinci nadále prchají z Kábulu, Tálibán údajně zahájil popravy

Západní státy urychlují evakuace svých občanů z afghánského Kábulu, který po dvaceti letech znovu padl do rukou radikálního islamistického hnutí Tálibán. Ten požaduje, aby stahování cizinců ze země skončilo k 31. srpnu. Evakuaci svých lidí z Afghánistánu ve středu překvapivě nařídil také ruský prezident Vladimir Putin. Moskva tam včera vyslala čtyři vojenská letadla, která mají neprodleně odvézt přes 500 osob, mezi nimiž jsou vedle Rusů i občané Běloruska, Ukrajiny nebo Kyrgyzstánu. Vůdcové Tálibánu slíbili všem Afgháncům, že budou moci v budoucnu svou vlast opustit. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová ovšem uvedla, že už nyní má informace o popravách prováděných Tálibánem a omezování ženských práv.    

Z trhů a burz 

Americké akcie zpevnily, německé oslabily

Akcie v USA ve středu posilovaly a indexy S&P 500 a Nasdaq Composite uzavřely na nových rekordech. První se zvedl o 0,22 procenta a druhý o 0,15 procenta. V zisku skončil i Dow Jones (+0,11 procenta). O půl procenta zdražila ropa. Naopak cena zlata o 0,7 procenta klesla. Evropské trhy se včera na směru neshodly. Rostla britská (+0,34 procenta) a francouzská (+0,18 procenta) burza. Celoevropský STOXX Europe 600 mírně stoupl o 0,01 procenta. Německý DAX se však o 0,28 procenta snížil. Na rozhodování investorů měla vliv například zpráva výzkumného institutu Ifo, že podnikatelská nálada v Německu se v srpnu už druhý měsíc za sebou zhoršila.   

Ruské burzy dosáhnou na rekord 

Ruský akciový benchmark MOEX denominovaný v rublech by měl v letošním roce vystoupat na nové historické maximum a prolomit hranici 4000 bodů. V růstu pak bude pravděpodobně pokračovat i příští rok, kdy se zastaví na hodnotě kolem 4500 bodů. Dařit by se mělo i tamnímu dolarovému indexu RTS. Ten má letos pokořit metu 1700 bodů, a za rok dokonce 2000 bodů. Shodlo se na tom třináct analytiků, které oslovila agentura Reuters. Experti nicméně nevyloučili ani korekci. Ruské akcie od strmého propadu v loňském prvním kvartále vytrvale posilují. Pomáhá jim především rostoucí cena ropy a příliv drobných investorů.      

Tweet dne

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier je od včerejška v Praze. Dnes má na programu setkání se svým českým protějškem Milošem Zemanem a se šéfy Poslanecké sněmovny a Senátu. Hovořit bude také se zástupci německých firem působících v tuzemsku. 

Stane se dnes

  • Německá kancléřka Angela Merkelová se setká s představiteli Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, Mezinárodního měnového fondu, Světové banky, Světové obchodní organizace a Mezinárodní organizace práce.
  • Velvyslanci Evropské unie budou v Bruselu debatovat o situaci v Afghánistánu
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron navštíví Irsko.
  • Spojené státy zveřejní zpřesněnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu USA za druhé čtvrtletí.