Europoslanci: Musíme se více zapojit do řešení syrské války, iniciativa nemá patřit jen USA a Rusku

Halab (Aleppo)

Halab (Aleppo) Zdroj: reuters

Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
19
Fotogalerie

Europoslanci během bouřlivé rozpravy ve Štrasburku kritizovali nečinnost Evropské unie při řešení konfliktu v Sýrii. Hlavní je podle nich dosáhnout příměří a doručit syrským obyvatelům humanitární pomoc, podle některých by však EU měla také změnit dosavadní strategii, protože její současná role je neviditelná. Osmadvacítka by měla být mnohem aktivnější a nenechat pouze Rusko a USA, ať situaci řeší, uvedli europoslanci.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová se dnešního zasedání nezúčastnila, za což si vysloužila kritiku. Jejím jménem k europoslancům promluvil zástupce slovenského předsednictví Ivan Korčok. Podle něj EU neustále usiluje "o zastavení tohoto strašného konfliktu a utrpení". Pro Evropskou unii je ale stěžejní humanitární osa, dodal Korčok. Současná osmadvacítka podle něj zůstává hlavním dárcem humanitární pomoci pro Sýrii.

"Evropská unie není vojenským hráčem v tomto regionu, větší zodpovědnost mají ti, kteří zajišťují vojenské prostředky a mají možnost zastavit násilí. Musíme i nadále tyto aktéry oslovovat a přesvědčit je, že vojenská ofenziva jen prodlouží krveprolití a že jedinou schůdnou variantou je politické řešení," dodal zástupce slovenského předsednictví.

Rumunský europoslanec Cristian Dan Preda z lidovecké frakce zdůraznil, že je třeba co nejrychleji dostat pomoc zejména do obléhaného syrského města Halab, zároveň ale ostře kritizoval Rusko.

"Nemocnice i civilisté jsou cílem bombardování ruských a syrských letadel. Je potřeba zdůraznit, že Rusko je přímo zodpovědné za eskalaci násilí v zemi, (ruský prezident Vladimir) Putin chtěl jen podpořit svého přítele (syrského prezidenta Bašára) Asada," uvedl Preda. Evropská unie by se podle něj měla angažovat i v oblasti diplomatické. Současná role EU je v řešení konfliktu příliš nevýrazná, a to i přesto, jak velký dopad má válka na evropský region v podobě přílivu uprchlíků.

"Musíme jednat s USA. Nemůžeme ale spolupracovat s těmi, kteří chtějí válčit. A to jsou Asad s Putinem," dodal.

Chování Evropské unie ostře zkritizoval belgický europoslanec Guy Verhofstadt z frakce liberálů. "Nesouhlasím s tím, že bychom měli jen pokračovat v tom, co jsme dělali dosud a ono se to vyřeší. Vždyť jsme pro umírněnou opozici neudělali vůbec nic," uvedl Verhofstadt.

"Asad dostal signál, že když nebude používat chemické zbraně, tak si může vraždit obyvatelstvo, jak bude chtít. A my jsme nechali Rusko a USA domlouvat se bez nás," dodal. Jediný způsob, jak se dostat ze současné situace, je podle něj změnit strategii - nad Halabem by měla být vyhlášena bezletová zóna a rovněž je třeba přijmout plán sankcí proti Rusku a Asadovu režimu.

Nesouhlas s jeho slovy vyjádřila portugalská europoslankyně Marisa Matiasová z frakce sjednocené levice. "Zdá se, že je tady skupina mužů, kteří si hrají na vojáky. Dochází zde k měření sil, ale zapomíná se často na humanitární rozměr," uvedla. V souvislosti s umírněnou opozicí zmínila, že je třeba dát si na ni pozor, protože "spousta těch, kteří byli na začátku umírnění, již takoví nejsou".

Nečinnost EU kritizoval i italský europoslanec Fabio Massimo Castaldo z pravicové euroskeptické frakce EFDD, zároveň se ale opřel i do Spojených států. "Bílý dům je naprosto neschopný spolupracovat se svými spojenci v Perském zálivu," uvedl. "Sýrie není od Evropy tak daleko, neseme břemeno uprchlíků, stále dodáváme humanitární pomoc, ale velká rozhodnutí se odehrávají mimo naší kontrolu," dodal.